Iedereen heeft ermee te maken, maar je ontkomt er niet aan. De vaste lasten. De rekeningen die je op de mat gesmeten krijgt voor de warmte in je huis, het water uit je kraan en het internet dat je nodig hebt voor je Netflixverslaving. Maar er zijn manieren waarop je kunt besparen op je vaste lasten. We beginnen met de gasrekening! (Of de rekening voor de stadsverwarming). Want je stookt tenslotte niet voor de buren, toch?

Isolatie

Hoe beter je woning is geïsoleerd des te minder je hoeft te stoken, zo simpel is het. Dubbele beglazing, vloerverwarming, maar ook spouwmuurisolatie is zeer effectief om de warmte in je huis vast te houden. Je kan online een isolatiecheck doen met het oog op de spouwmuurisolatie kosten, zo weet je precies wat je nodig hebt om je huis optimaal te isoleren.

Misschien moet je eerst oude spouwmuurisolatie verwijderen voordat je begint aan het isoleren van je huis. Er bestaan moderne varianten van isolatiemateriaal die ervoor zorgen dat je energieverbruik nog meer wordt ingeperkt.

Waterbesparing

Een uur zingen onder de douche klinkt misschien fantastisch, maar verstandig is het niet. Je gaat een toontje lager zingen als je de rekening krijgt gepresenteerd. Op de website van jouw waterleverancier kan je tips en tools vinden over het inperken van je waterverbruik. Er zijn ook waterbesparende douchekoppen en kranen te verkrijgen. Als het KIWA keurmerk op de verpakking staat aangegeven dan weet je zeker dat het een waterbesparend product is. En wat dacht je van hemelwater? Het is gratis, vang het op en gebruik het om de planten water te geven! Ze zullen er vast niet over klagen.

Mag het licht uit?

Als je wilt besparen op stroom dan zijn spaarlampen een goed begin. Zet de televisie uit als je toch niet kijkt, en wat denk je van al die andere elektrische apparaten die aanstaan terwijl je ze niet gebruikt? Soms is het even lekker om in alle stilte te genieten van een wijntje bij kaarslicht in plaats van het schermlicht van je laptop of mobiele telefoon. En ook de wasdroger hoeft niet altijd te worden gebruikt. Hang de was gewoon ouderwets op aan een waslijn, zo bespaar je tientallen euro’s op je eindafrekening en gaat je huis ook nog eens lekker naar je favoriete wasverzachter ruiken.