Eerste kennismaking bevallingsverhaal

Na 9 maanden is het dan eindelijk zo ver. Je hebt een prachtig klein kindje op de wereld gezet. En dan denk je, yes! Eindelijk ben ik weer de oude. Helaas is dat niet het geval. Je lichtaam moet namelijk ‘ontzwangeren’. Meer hierover en tips lees je in dit artikel.

Naweeën

Een bevalling gaat gepaard met weeën. Maar helaas ben je er na de geboorte nog niet van af. Je krijgt dan namelijk te maken met zogeheten naweeën. Deze zijn over het algemeen minder heftig, maar doen evengoed pijn. Ze hebben bij de nageboorte van de placenta en zorgen er daarna voor dat de baarmoeder weer slinkt naar zijn oude vorm. 

Bij een eerste bevalling kunnen de naweeën reuze meevallen. Maar wanneer je al een kindje hebt gehad heeft je baarmoeder minder rek waardoor er “sterkere” weeën nodig zijn om dit weer te laten krimpen. Ik had er dan ook echt veel meer last van na de geboorte van Manu dan na de bevalling van Noé. Tot 4 dagen na de bevalling kreeg ik bij ieder huiltje last van naweeën en dat is geen pretje!

Stuwing

Ook hier krijg je mee te maken na je bevalling. Stuwing geeft je het gevoel dat je borsten eigenlijk overvol zijn. Bij mij leek het wel of mijn borsten gemaakt waren van beton. En dat kan ook erg pijnlijk zijn. Dit kan zowel gebeuren als je borstvoeding geeft, maar ook bij flesvoeding. Het duurt gelukkig ook maar een paar dagen en gaat dus weer gewoon voorbij. Er zijn wel een aantal trucjes die je kunnen helpen met verlichting. Bijvoorbeeld koelen of leg gekneusde koolbladeren op je borsten.

Vloeien

Na de bevalling blijft er een wond achter in je baarmoeder. Dit moet helen, maar dat heeft wel wat tijd nodig. Hierdoor kan je nog wel 4 tot 6 weken bloed verliezen. Dit is helemaal normaal, maar het kan wel even schrikken zijn. Vooral in het begin heb je speciaal kraamverband nodig omdat de hoeveelheid niet is op te vangen met een simpel maandverbandje. Na verloop van tijd word het minder en kun je gewoon maandverband gebruiken. Zelf ben ik fan van Sanature maandverband omdat dit van puur katoen is en niet gaat irriteren. 

ontzwangeren kleding shoppen

Nieuwe kleding shoppen? 

Na de bevalling willen veel vrouwen gelijk in hun oude kleding passen. Trust me, that is not going to happen! Je lichaam heeft 9 maanden lang een kindje gedragen. Alles moet weer terug zakken naar zijn oude plek en dat kan natuurlijk even duren. Geef jezelf en je lichaam dan ook die tijd en verwacht niet dat je oude kleding weer binnen een week past.

Wil je toch wat leuke kleding kunnen dragen? Ga dan lekker winkelen! Je hebt het verdiend. Zelf ben ik met mijn kortingscode voor Bonprix goed geslaagd! Ik heb er een paar leuke jurkjes gehaald die ik zowel nu aan kan, als wanneer ik weer op mijn oude gewicht zit. En het voordeel? Ik voel me een stuk lekkerder in mijn eigen vel!

En als laatste nog een hele belangrijke tip: NEEM RUST! Dit heb je niet alleen nodig omdat de nachten in het begin vooral veelal gebroken zullen zijn. Maar ook omdat je lichaam veel sneller hersteld als je voldoende rust pakt. Neem die tijd dan ook!