Survival gids voor de slapeloze moeder 1

Slaap te kort als kersverse moeder hoort er nou eenmaal bij. Ook ik heb er helaas mee te maken. Maar om ook jou een hart onder de riem te steken heb ik deze survivalgids voor de slapeloze moeder geschreven.

Misschien heb je wel een kindje die niet zo vast slaapt, of heeft hij/zij last van tandjes. Bij mij zijn dat in ieder geval momentjes dat ik minder slaap omdat Noé minder goed slaapt. Maar met wat extra mama momentjes en dutjes sla ik mijzelf er ook weer doorheen.

Tip 1: Slaap wanneer de kleine slaapt

Dat betekend dus overdag dutjes als je kindje nog tussen de middag slaapt. Maar dat kan ook betekenen zelf lekker vroeg naar bed gaan. Dat is misschien een beetje gek in het begin, maar het helpt wel echt een hele hoop. Zo kan je toch misschien die extra uurtjes meepakken die je ’s nachts hebt gemist.

Tip 2: Koffie, koffie, koffie

Koffie is mijn beste vriend na een slapeloze nacht. Omdat ik vaak ook het gevoel heb dat mijn hoofd vol zit met watten neem ik ook vaak nog een paracetemol in. Maar over het algemeen doet koffie het wel voor mij. Een kop of 2 verder voel ik mij eens tuk beter!

Tip 3: Verberg die wallen

Het zit misschien tussen mijn oren, maar wanneer ik er “fris en fruitig” uit zie voel ik mij ook een stuk minder moe. Een goede concealer doet dan ook wonderen voor je wallen. Lees mijn artikel over hoe je je wallen kan verbergen voor meer tips.

Survival gids voor de slapeloze moeder 2
Tip 4: Drink voldoende water

Water doet ook wonderen voor je lijf. Een mens heeft 2 liter water op een dag nodig. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik daar niet zo snel aan kom. Maar om het een beetje te compenseren drink ik ’s morgens direct een groot glas water en voor het slapen gaan. Alles wat ik tussendoor nog drink helpt weer!

Tip 5: Zorg voor wat “me” time

Ga eens als je kindje op bed ligt een leuke serie kijken. Doe een fijn gezichtsmasker op en geniet even van je “me” time. Die tijd voor jou alleen laad je batterij weer op zodat je er weer tegen aan kan.

Tip 6: Verdeel de nachten

Ik werk van uit huis, maar dat wilt niet zeggen dat ik automatisch degene ben die uit bed gaat wanneer Noè weer zit te spoken. Ja, Bram werkt wel 5 dagen en moet daarvoor de deur uit. Maar ook ik moet overdag kunnen functioneren. Daarom is het ook belangrijk dat hij af en toe er uit gaat zodat ik door kan slapen. Want eerlijk is eerlijk, ook onze veiligheid overdag is belangrijk. Ik zou maar te moe zijn om goed op te letten en er gebeurt iets. Dat wilt natuurlijk niemand. Door de nachten te verdelen (wij kijken hiervoor ook altijd even goed naar hoe Bram zijn agenda er uit ziet voor de volgende dag) slapen we beide even veel en lossen we elkaar af.

Tip 7: Probeer ondanks alles een routine te houden

Ja dat klinkt makkelijker dan het is, maar toch is het heel belangrijk. Probeer de kleine wel op dezelfde tijden op bed te leggen en hou die routine aan. Op den duur snapt je kindje dat het bedtijd is en dat spoken geen nut heeft. Routine en regelmaat is iets wat je vaak hoort, en hoewel ik er eerst niet veel van geloofde werkt het wel voor ons.

Hopelijk heb je wat aan mijn survivalgids voor de slapeloze moeder. Mocht jij nog tips hebben voor andere moeders? Laat ze dan achter in de comments, zo helpen we elkaar alleen maar!

Survivalgids voor de slapeloze moeder