Snel overprikkeld? Dit is hoe je ermee omgaat

Van sociale media en werkdruk tot het lawaai van de stad…In de maatschappij van nu vliegen de prikkels je om de oren. Sommigen kunnen dit moeiteloos filteren, terwijl dit voor jou misschien erg overweldigend aanvoelt. In dat geval is het een kwestie van weten hoe je hiermee omgaat. Nood aan tips? Lees dan snel verder!
Herken de signalen van overprikkeling
Voordat je iets kunt veranderen, is het belangrijk om te herkennen wanneer je overprikkeld raakt. Dit kan zich uiten in:
- Vermoeidheid of een wazig gevoel in je hoofd
- Geïrriteerdheid of emotionele uitbarstingen
- Moeite met concentreren
- De behoefte om jezelf af te zonderen
- Hoofdpijn of spanning in je lichaam
Door je bewust te worden van deze signalen, is het slechts een kwestie van ingrijpen en opnieuw rust vinden in je hoofd.
Creëer rustmomenten op een dag
Een van de beste manieren om overprikkeling te verminderen, is door bewust rustmomenten in te bouwen. Dit hoeven geen meditatiesessies van enkele uren te zijn, maar slechts kleine pauzes waarin even niets moet. Denk aan:
- Een korte wandeling zonder telefoon
- Ademhalingsoefeningen of stretchen
- Een paar minuten dagdromen of naar buiten kijken
- Een kop thee drinken in stilte
Deze momenten helpen je om je zenuwstelsel te kalmeren en weer energie op te bouwen.
Grenzen stellen zonder schuldgevoel
Overprikkeling ontstaat vaak doordat we te veel van onszelf vragen of omdat anderen te veel van ons vragen. Het is daarom essentieel om op tijd ‘nee’ te zeggen. Dit betekent niet dat je onvriendelijk bent, maar juist dat je goed voor jezelf zorgt.
Merk je dat je agenda te vol is? Durf afspraken te verzetten of te annuleren. Word je overweldigd door sociale verplichtingen? Geef eerlijk aan dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.
Creëer een ontspannende avondroutine
Na een dag vol prikkels is het belangrijk om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Dit kun je doen door een vaste avondroutine te creëren. Vermijd bijvoorbeeld fel licht van schermen, neem een warme douche of lees een boek. Zitten de kids nog vol energie? Probeer ze eventueel te kalmeren met bach bloesem kind zodat jullie met z’n allen de dag rustig kunnen afsluiten.
Kies bewust voor een prikkelvrije omgeving
Hoewel je niet altijd invloed hebt op externe prikkels, kun je je eigen leefomgeving wel rustiger maken. Denk aan:
- Minder rommel en meer georganiseerde ruimtes
- Zachte verlichting in plaats van fel, koud licht
- Achtergrondgeluiden minimaliseren (bijvoorbeeld door een koptelefoon met rustgevende muziek te gebruiken)
- Een fijne geur in huis, zoals lavendel of eucalyptus
Denk ook aan producten zoals Mariepure om meer rust te krijgen in je hoofd. In combinatie met een rustige omgeving zal het effect eens zo groot zijn.