Puppy Milo

Zoals jullie allemaal wel hebben gezien (#puppyspam) hebben wij een puppy. Ga jij ook een puppy nemen? Of ben je er over aan het nadenken? Loop dan even mijn checklist door zodat je zeker weet dat je alles hebt!

Een puppy kost veel tijd en geduld. Nou sta ik er niet om bekend heel veel geduld te hebben maar toch, gek genoeg, merk ik dat ik met Milo echt zo veel meer over mezelf heb geleerd. Ze zeggen wel eens dat je zodra je kinderen krijgt in eens meer geduld krijgt, nou dat heb ik dus met Milo. Hoewel hij in het begin om de haverklap binnen plaste ruimde ik het zonder klagen en boos worden op. Daarna zet ik hem rustig naar buiten en bleef ik zo met gemak een half uur met hem rond lopen tot dat hij een plasje heeft gedaan. Iets wat ik van mezelf nooit had gedacht! Maar bij een puppy komt nog zo veel meer kijken. Denk maar aan de simpele dingen als speeltjes, voer, een bench, en ga zo maar door. Daarom leek het mij handig om voor iedereen een simpele checklist te maken. Wat moet je nou écht hebben als je een puppy in huis neemt.

1. Een bench

Het lijkt misschien een beetje zielig, maar een puppy moet wel leren dat hij op zijn eigen plekje moet slapen. En met een bench kan je ze dat heel makkelijk leren. Ook is het erg fijn wanneer je van huis moet. Want een puppy kan nogal stout zijn (trust me, I know it!). Hij/zij zal zeker weten dingen vinden om op te kauwen, bijvoorbeeld schoenen, tafelpoten of plinten.

2. Een mandje of mat om op te liggen

Wij hebben in de bench een mat liggen zodat hij lekker zacht ligt. Maar ook naast de bench hebben we een hele fijne mand. Let er vooral goed op of je mand in de was kan want puppy’s staan er om bekend wel eens een ongelukje te hebben.

3. Een halsband en lijn

Als je gaat wandelen is het echt belangrijk om je hondje aan de lijn te houden. Hoewel ze misschien nog niet heel snel weg zullen lopen omdat ze alles nog wat eng vinden kunnen ze er wel van door schieten als ze bijvoorbeeld van een toeter schrikken. Ook zullen ze bij de puppy training (als je die gaat doen) altijd aan de lijn moeten. Je kunt een puppy dan ook maar beter gelijk laten wennen aan de halsband en riem. TIP: Wanneer je op puppy cursus gaat vragen ze vaak om een lijn van 1.80 meter.

4. Een kauwspeeltje

Voor puppy’s is natuurlijk alles speelgoed. Maar wanneer je goed oplet zie je dat veel puppy’s alleen maar bezig zijn met kauwen op spullen. Dit komt vaak omdat hun tandjes doorkomen maar ook omdat ze hiermee alles aftasten. Ze hebben niet zoals wij handen om dingen mee aan te raken. Milo is echt een bijter en krijgt het voor elkaar om bijna alles kapot te kauwen (gelukkig alleen zijn speelgoed). Een zacht knuffeltje is dan ook niet bestand tegen zijn scherpe puppy tandjes.

Tip: Voor de extreme bijters is een Nylabone echt perfect. Met een normale bot kan het zijn dat je puppy door gulzigheid misschien een te groot stuk inslikt. Nylabones kunnen vrijwel niet kapot. Milo heeft van Petshopper een Nylabone gekregen in de vorm van Pork Ribs. Deze smaken/ruiken naar varkens vlees en is zelfs voor Milo niet kapot te krijgen. En het mooie is dat ik Milo de hele dag kan laten kauwen zonder me zorgen te maken!

5. En nog meer speeltjes!

Soms word ik helemaal gek van al het speelgoed wat Milo heeft. Maar door hem lekker te laten spelen kan hij zijn energie kwijt en leert hij zichzelf te vermaken. Omdat Milo dus nogal snel dingen kapot krijgt (lees: binnen een dag zit er een gat in of mist de knuffel een oor of staart) hebben wij verschillende speeltjes van Kong. De speeltjes zijn niet kapot te krijgen en kun je ook vullen met een pasta waardoor het voor je puppy ook nog eens lekker is.

6. Het juiste voer kiezen

Een puppy krijgt vanuit het nest een bepaald soort voer. Vraag dan ook altijd bij de fokker welk voer hij krijgt en vraag eventueel of je een zakje mee mag nemen. Dit is erg handig om in het begin te hebben want je kunt het dan mengen met het voer dat jij je pup wilt gaan geven. Ik adviseer je om echt even naar een dierenspeciaalzaak te gaan want persoonlijk ben ik niet heel erg te spreken over het standaard supermarkt voer. Je ziet heel snel aan de vacht van een hond of het voer iets doet voor hem of juist niet. Wij hebben gekozen voor de brokken van Yamipets. Milo doet het er echt heel goed op!

7. Voer en water bak

Uiteraard spreekt het voor zich dat je pup de hele dag door bij zijn water moet kunnen. Zorg er daarom voor dat er 2 voerbakjes staan. Een voor het eten, en een voor het water. Je kunt wel gelijk een mega mooi design nemen, maar vaak is dat echt zonde omdat puppy’s groter worden. Hun bak zal dan na verloop van tijd ook groter moeten. Ik begon daarom zelf ook met een heel goedkoop en simpel setje.

8. Beloning snoepjes

Elke keer wanneer je kleine maatje iets goeds doet is het belangrijk om er gelijk een snoepje in te stoppen. Zo leert hij heel snel dat als hij iets goeds doet hij iets lekkers krijgt. Koop dan ook echt kleine snoepjes en niet gelijk grote want anders kan je voor je het weet je pup op dieet zetten. Het moet echt een kleine beloning zijn. Wij hebben in het begin zelfs gewoon een brokje als beloning gegeven. Let op: zorg er wel voor dat het zachte snoepjes zijn. De tandjes van een pup kunnen nog niet hele harde snoepjes aan. Dit kan op latere leeftijd!

Hopelijk heb je wat aan deze mini checklist gehad en ben jij klaar voor een trouwe viervoeter. Ik zou me geen leven meer zonder Milo kunnen voorstellen. Zelf wanneer hij stout is geweest kan ik hem wel knuffelen van liefde. Het is echt mijn maatje.

Heb jij ook een hondje?

Puppy Checklist + tips!

laatste update: 07/12/2019