Milo is echt mijn schatje, mijn hartendiefje. Toch heeft hij in eens uit het niets laat van pubertijd streken. Hoe ga je daar mee om? En wat kan je er aan doen? Ik probeer je op weg te helpen, lees je mee?

Op het moment dat ik dit artikel schrijf is Milo 10 maand oud. De meeste pups beginnen tussen de 6 en 12 maanden met puberen. De een wat eerder dan de ander. Voor ons is het nu aan de gang. In eens, als donderslag bij heldere hemel begint Milo allemaal gekke streken uit te halen die hij hiervoor nooit heeft gedaan. Denk aan het springen tegen mijn zwangere buik, uit het niets bijten in mijn teen en zelfs dingen als uit het niets blaffen om niks. Wat moet je daar toch mee?

Het belangrijkste wat ik heb meegekregen tijdens de trainingen is consequent blijven. Als iets niet mag moet je continue blijven aangeven dat hij/zij stout is. Wanneer je je pup eenmaal zou belonen voor slecht gedrag krijg je dat er nog maar heel moeilijk uit.

Verder probeer ik Milo ook iets meer uit te laten zodat hij een uitlaatklep heeft voor al die opgekropte energie. Maar gezien onze pup zo enorme bom van energie is kunnen we wel uren gaan lopen maar helaas veranderd dat niks. Daarom zijn spelletjes ook erg goed om te doen met je pup. Zo worden ze misschien fysiek wat sneller moe.

Zorg voor voldoende afleiding in huis. Verveelde pups kunnen namelijk wel eens dingetjes slopen die niet kapot mogen. Zo zijn wij inmiddels al 2 paar schoenen en 4 paar slippers verloren. Genoeg speeltjes (bijvoorbeeld die bijt speeltjes van Kong) in huis zorgt er voor dat hij voldoende afleiding heeft. Omdat ik Milo niet voor elke 5 minuten die ik even naar boven moet in de bench wil doen ben ik hem aan het trainen om alleen beneden te zijn. Ik geef hem dan voor ik na boven ga bijvoorbeeld een bot of speeltje en tot nu toe gaat het eigenlijk heel goed.

Het aller belangrijkste wat ik je in ieder geval wil meegeven is: heb geduld. De puberende pup fase gaat vast en zeker weer over en wanneer je consequent blijft met je pup houd je er straks echt een trouwe vriend aan over. Hoewel je je puppy soms wel achter het behang kan plakken is het het beste om even tot 10 te tellen en hem daarna even een time out te geven. Heb in ieder geval geduld. Het komt echt wel goed!

Heb jij ook last (gehad) van een puberende pup?

Handtekening Jamey