Overgewicht? Doe beroep op je zorgverzekering!
Overgewicht is een van de meest serieuze problemen van de Westerse wereld. In Nederland heeft bijna de helft van de volwassenen overgewicht en zelfs 15% heeft obesitas. Om dit probleem aan te pakken kun je onder andere een beroep doen op je zorgverzekering.
Obesitas is een flinke bedreiging voor je gezondheid. Je kunt er suikerziekte, een verhoogde bloeddruk, spier- en gewrichtsklachten en longklachten van krijgen. Daarnaast zijn mensen met obesitas vaak somber, hebben ze een laag zelfbeeld en worden ze gepest. Daardoor is hun mentale gezondheid laag, wat het leven verkort.
Het is niet makkelijk om te leven met overgewicht, maar je kunt het gelukkig wel aanpakken. Je levensstijl, vrienden, familie en zelfs je zorgverzekering kunnen erbij helpen. Het meeste moet je zelf doen, maar we hebben een aantal tips op een rijtje gezet.
Maak gebruik van preventieve zorg
De meeste verzekeraars hebben een preventiebudget of een pakket van vergoedingen dat gericht is op een gezond leven en genoeg bewegen. In de zorgverzekering van 2019 wordt het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de basisverzekering opgenomen. Hierbij is veel aandacht voor een gezonde leefstijl en voeding. Je kunt via je zorgverzekering ook vaak terecht bij een gewichtsconsulent of deelnemen aan een preventieve cursus.
Dieetadvies
Je hele levensstijl omgooien is vaak een moeilijke klus. Dieetadvies kan je daarbij helpen. In de basisverzekering is dieetadvies opgenomen. Zo heb je recht op drie behandeluren per jaar. Je hebt daarvoor wel een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of specialist nodig én er moet een medische noodzaak zijn. Zo moeten er aan je overgewicht medische risico’s zitten. Je huisarts bepaalt vervolgens op hoeveel uur aan consulten je recht hebt. Let wel op: je betaalt wel een eigen risico. Er zijn vaak ook aanvullende pakketten die dieetadvies hebben opgenomen.
Een maagband of bypass
Een bypass of maagverkleining is een flinke ingreep en pas nodig bij morbide obesitas. Deze behandeling wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering. Je krijgt hem alleen vergoed als je gezondheid in gevaar loopt. Ook kinderen met obesitas krijgen het vanuit de basisverzekering vergoed.
Bewegings- of fysiotherapie
Als je overgewicht hebt en daardoor klachten aan je spieren en/of gewrichten krijgt, kun je erg veel baat hebben bij fysiotherapie of bewegingstherapie. Je kunt hierbij denken aan begeleiding door een therapeut bij het sporten. De meeste zorgverzekeraars hebben een aanvullende verzekering voor deze therapieën. Bij een chronische aandoening wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vanuit de basisverzekering vergoed.