Ga je een auto privé leasen, dan geniet je van het gemak en de zekerheid van een nieuwe auto zonder dat je de volledige aankoopsom moet voldoen. Maar hoe zit het met onderhoud en reparaties? Vaak wordt er meer door jouw leasecontract gedekt dan je misschien zou denken.

Inbegrepen in jouw leasecontract

Regelmatig onderhoud

De meeste leasecontracten dekken standaard onderhoudswerkzaamheden. Dit omvat olieverversingen, bandenrotatie (omwisselen van de wielen tussen voor- en achteras) en reguliere controles. Deze diensten zijn essentieel om je privé lease auto in topconditie te houden. Vaak worden de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd volgens een vastgestelde tijds- of kilometer interval. Vergeet niet om deze afspraken na te komen, want regelmatig onderhoud kan toekomstige problemen voorkomen.

Reparaties en vervangingen

Voor reparaties die voortkomen uit normale slijtage, kun je meestal rekenen op dekking door je leasecontract. Denk hierbij aan remblokken vervangen of kleine elektrische problemen. Neem wel altijd de voorwaarden van je leasecontract goed door, want niet alle reparaties vallen onder de dekking. Als een reparatie nodig is vanwege een ongeluk of verkeerd gebruik, zijn de kosten vaak voor jouw eigen rekening.

Omgaan met onvoorziene schade

Ongevallen en schade

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Ben je per ongeluk ergens tegenaan gereden of is je auto beschadigd door vandalisme? Meld dit dan direct bij de leasemaatschappij. Zij kunnen je begeleiden in de te nemen stappen en aangeven of de schade door jouw contract gedekt wordt. In veel gevallen ben je verplicht om schade te laten repareren bij erkende reparateurs.

Wat als de reparatie niet gedekt wordt?

Als je geconfronteerd wordt met reparaties die niet onder de dekking van je leasecontract vallen, is het verstandig om eerst een offerte aan te vragen. Vergelijk vervolgens prijzen en diensten van verschillende aanbieders voordat je een beslissing neemt. Soms kan het lonen om de reparatie zelf te bekostigen, in plaats van deze via de leasemaatschappij te laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om kleinere mankementen die geen invloed hebben op de veiligheid of werking van de auto.