Veel mensen kennen de originele schijf van vijf en hebben ongeveer een idee van wat er op de schijf staat maar de laatste jaren is de schijf van vijf drastisch veranderd maar daar is niet iedereen van op de hoogte. Daarom wil ik je vandaag vertellen dat een belangrijke verandering is dat noten tegenwoordig in de schijf van vijf staan.

De originele schijf van vijf uit 1953

De schijf van vijf werd al in 1953 geïntroduceerd
1. Gevarieerd
2. Niet teveel en beweeg
3. Minder verzadigd vet
4. Veel groente, fruit en brood
5. Veilig

Voor veel mensen zijn dit standaarden die ze nog steeds hanteren. Maar doordat de kennis over voeding en het lichaam steeds meer verbetert is de laatste jaren, is ook de schijf van vijf veranderd. Een belangrijke verandering daarbij is dat er een dagelijkse portie noten bij is gekomen. Daarover vertel ik je hieronder meer. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine aanpassingen gedaan in de schijf van vijf vanaf 1953 tot nu maar de laatste wijziging komen inmiddels uit 2016.

Waarom zijn noten belangrijk in de nieuwe schijf van vijf?

Noten zijn een toevoeging aan de schijf van vijf die bij veel mensen niet bekend is. Het is namelijk aan te raden om iedere dag een handje noten te eten. Mijn favoriet? Noten van Basboernoten.nl! Daarbij is het wel uitermate belangrijk dat het niet gaat om bewerkte noten maar onbewerkte noten. Anders heeft het alsnog geen goede toevoeging voor de schijf van vijf. De noten zijn goed omdat noten leveren namelijk veel ijzer, vitamine E en vitamine B1 op. Daarnaast helpt het eten van noten om te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Zelf had ik eigenlijk tot voorkort niet door dat noten op de schijf van vijf staan en at ze daarom weinig. Maar eigenlijk is het dus helemaal niet zo slecht. Maar denk ook bij noten eraan dat je niet teveel moet nemen, te veel van niets is goed.

Noten zijn belangrijk voor een gezond eetpatroon