Negativiteit is iets waar je helaas gevraagd maar ook zeker ongevraagd mee te maken krijgt in het leven. Maar hoe je er daadwerkelijk mee omgaat is key. Vandaag vertel ik je over de negativiteit in mijn leven, hoe ik er mee om ga en wat ik in 2019 ga doen om van die negativiteit af te komen.

Ik ben niet het type dat graag over negatieve dingen spreekt. Niet dat ik perse alleen de mooie dingen in het leven wil delen. Maar vooral ook omdat ik weet dat praten over deze dompers het niet gezelliger maakt om deze blogs te lezen. Toch snap ik ook dat het wel herkenbaar kan zijn. Dus daarom schrijf ik er vandaag toch een keer over. 

Soorten negativiteit waar ik mee te maken heb

Jaloezie is toch wel de meest vervelende. Ik zie collega bloggers niet zo zeer als concurrentie. Iedereen heeft zijn eigen expertise. Het is dan ook niet voor niets dat ik een tijd terug Jumey ben gestart. Ik vind het prachtig om mensen te helpen aan nieuwe opdrachten. En ja, dat kost veel tijd en zeker wanneer ik dit naast mijn gezin en eigen kanalen doe. Maar goed, dat terzijde. Wat ik dan vaak merk als ik bijvoorbeeld een opdracht krijg, is dat er altijd een zelfde clubje mensen zijn die dan het liefst van de daken schreeuwen “waarom zij, ik pas toch ook al dan niet beter?!” Puur jaloezie als je het mij vraagt. 

Misgunnen

Ik zit in een aantal clubjes/groepjes en dat is natuurlijk hartstikke gezellig. Naast dat ik zo nieuwe leuke mensen heb leren kennen zijn er helaas ook groepjes met mensen die elkaar niks gunnen. Er word dan dood leuk achter je rug om over je gepraat. Mijn foto’s zijn niet mooi, te veel baby. Of waarom beauty unboxing als “ze” (bijna) niks met beauty doet.  Het vervelende is dat deze dingen allemaal weer terugkomen bij mij. En hoewel ik moet denken ach, ze zijn jaloers. Doet het ook wel pijn. Ik werk namelijk heel hard aan mijn blog en Instagram. Ik wil graag mooie foto’s creëeren en doe dit met volle overgave. Wanneer iemand dit dan niet waardeert en er zo met anderen over praat doet het pijn. 

Maar goed, dit zijn maar een aantal kleine voorbeelden. Ik wil er niet te veel en diep op in gaan omdat er altijd mensen zijn die zich dingen kunnen aantrekken en dat is niet mijn bedoeling met dit artikel. Ramptoerist spelen kunnen we natuurlijk allemaal, maar hoe je nu zelf die negativiteit weg krijgt is andere koek. 

Ik houd voor mezelf een aantal stappen aan. 

  • Waar komt de negativiteit vandaan. 
  • Heb ik het op mijzelf afgeroepen?
  • Kan ik er iets aan doen?

En als ik de laatste vraag met JA beantwoord is er de vraag nog: wat kan ik er aan doen? In de meeste gevallen zal het dan gaan om het bespreekbaar te maken. Kort gezegd, de confrontatie dus opzoeken. Iets wat ik niet graag doe, maar soms wel noodzakelijk is. Ik overweeg dit wel eerst heel goed. Want een confrontatie aangaan wilt niet zeggen dat iets goed komt. Sterker nog, een confrontatie opzoeken kan helaas vaak ook uitlopen tot een ruzie of een meningsverschil waar je gewoon niet uit komt. En hoe je daar mee om gaat.. geen idee. Ik ben daar zelf ook nog niet achter. Vooralsnog laat ik het dan rusten en voor wat het is. Het is vaak de energie niet waard als iemand jouw standpunt niet wilt inzien waardoor je juist in zo’n negatieve spiraal blijft hangen. 

Kan je de laatste vraag met NEE beantwoorden? Laat het dan ook voor wat het is en focus je op de goede dingen. Ga lekker door met wat je doet en maling aan wat anderen denken. Dit scheelt je een hoop verspilde energie en negativiteit! Wat bij mij ook nog wel eens werkt is het bespreken met een goede vriendin of soms juist een collega. Die weten vaak waar mee je zit en kunnen je wellicht er doorheen helpen! 

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn visie! 

Negativiteit, zo ga ik er mee om