Mondkapje maken-3

Nu de corona maatregelen versoepeld worden en niet-medische mondkapjes verplicht worden in het openbaar vervoer, is er een nog grotere vraag naar mondkapjes. Maar waarom zou je moeilijk doen als je binnen 5 minuten zelf een mondkapje kan maken? De Rijksoverheid heeft een handige checklist gecreëerd. Benieuwd hoe je zelf een mondkapje maakt? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig voor het maken van mondkapjes?

Om zelf een (niet-medisch) mondkapje te maken heb je het volgende nodig: textiel, elastiek, schaar, naald en draad of naaimachine. Gebruik bijvoorbeeld een lap stof die je nog hebt liggen, of bijvoorbeeld een T-shirt wat je niet meer draagt. Heb je zo geen stof tot je beschikking? Dan kun je ook kijken op de markt, daar staat bijna altijd wel een stoffenkraam. Je kunt daar (bijna) altijd ook elastiek vinden.

Mondkapje maken-2

Stappenplan voor het maken van een mondkapje:

1. Zorg er eerst voor dat je het textiel wast op 60 graden. Zo zijn bacteriën gedood en is het textiel hygiënisch.
2. Knip vervolgens uit het textiel twee stukken stof van 20 bij 27 centimeter.
3. Zorg voor twee elastieken bandjes van 18 centimeter lang.
4. Leg de 2 stukken textiel op elkaar. Vouw de lange zijden 0,5 centimeter om en naai ze aan elkaar vast met naald en draad of met een naaimachine.
5. Vouw daarna de korte kanten ongeveer 1,5 centimeter naar binnen en naai ook deze aan elkaar vast.
6. Trek de elastieken door de gemaakte vouwen. Het mondkapje moet goed aansluiten om je gezicht, dus hou hem voor. Knoop daarna de elastieken vast.
7. Schuif de knoop in de zoom, rimpel de stof zodat deze goed over je neus, mond en kin past en naai dan het elastiek vast aan de stof.

Tip: maak meerdere mondkapjes. Zo heb je altijd een reserve bij de hand, of kun je eventueel een ander blij maken met een zelfgemaakt mondkapje.

Let wel op dat het geen medisch hulpmiddel of persoonlijk beschermingsmiddel is. Het is puur om de anderen om je heen te beschermen.

Je mondkapje is klaar! Maar hoe gebruik je hem nu?

Als het goed is heb je nu een zelfgemaakt mondkapje, handig! Maar hoe gebruik je hem nu op de juiste manier? Om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan, is het belangrijk om altijd voor het opzetten en na het afzetten van het mondkapje je handen goed te wassen. Raak het textiel verder zo min mogelijk aan, hier kunnen bacteriën op zitten. Houdt schone mondkapjes goed apart, zodat deze ook echt schoon blijven. Na het gebruik van het mondkapje, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, moet je hem wassen op 60 graden in de wasmachine met alleen wasmiddel.

Heb jij al zelf een mondkapje gemaakt? Of heb je er een aangeschaft?

Mondkapje maken