Praten over de dood is voor veel mensen niet vanzelfsprekend of gemakkelijk. Zodra je weet dat jouw leven of dat van een dierbare op korte termijn eindigt, kan een goede voorbereiding van de uitvaart rust geven voor zowel jou als je nabestaanden. Maak de dood bespreekbaar. Wij leggen uit waarom.

Gevolgen

Als een dierbare komt te overlijden willen we hem of haar graag een waardig afscheid geven. Het is handig om te weten wat hij of zij dacht over bepaalde zaken en wat zijn of haar wensen waren. Als een familielid plotseling overlijdt kan het lastig zijn om deze keuzes zelf te moeten maken. Wanneer er thuis over gepraat wordt, hoef je niet alle beslissingen alleen te maken. Op deze manier kunnen de wensen van de overledene nageleefd worden.

Ga het gesprek aan

Een gesprek over de dood hoeft niet lang te duren. Mensen schrikken van het praten over de dood omdat het gesprekstof is waar veel emoties bij komen kijken. We snappen dat dit niet gemakkelijk is. Bij het starten van een gesprek kun je vermelden dat het geen lang gesprek hoeft te zijn. Uit een gesprek van vijftien minuten kunnen zowel jij als je naasten al veel informatie halen. Zo wordt de drempel om hierover te praten lager. Ook zet je mensen aan het denken. Kun je niet in gesprek met je directe naasten of praat je liever met een betrokken buitenstaander? Bij het landelijk expertisecentrum kun je alle vragen stellen over zaken rondom de dood.

Een uitvaartverzekering kiezen

Een begrafenis of crematie kost tegenwoordig al gauw veel geld. Voor een basisuitvaart ben je al snel rond de 7500 euro kwijt. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat nabestaanden moeten opdraaien voor hoge kosten en kun je ervoor zorgen dat ze na jouw dood de optimale begeleiding krijgen vanuit de uitvaartverzekeraar. Geeft het jou rust om te weten dat je je nabestaanden achterlaat met financiële zekerheid? Dan kun je een overlijdensrisicoverzekering overwegen. Dit is een tijdelijke verzekering waarvan je de looptijd zelf bepaalt. Dit kan tussen de 10 en 30 jaar zijn en wanneer je voor die termijn komt te overlijden zal er een door jou vastgelegd bedrag vrijkomen voor je nabestaanden. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je gezin in het huis kan blijven wonen of dat je kinderen kunnen gaan studeren.

De kosten van een uitvaart berekenen

Iedereen verdient een waardig afscheid. Maar wat als er geen afspraken zijn gemaakt en er geen geld beschikbaar is? Gelukkig zijn deze problemen te voorkomen met een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten die komen kijken bij een begrafenis of een crematie. Met deze verzekering kun je dus de financiële zorg van je eigen uitvaart uit handen nemen zodat je naasten deze kosten niet hoeven te dragen. Je kunt de kosten van een  uitvaartverzekering berekenen. Zo heb je van tevoren een beeld van wat een uitvaart kost en voor welk bedrag je een verzekering kan afsluiten. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar kan zeer zinvol zijn. Wanneer je benieuwd bent naar de kosten van de uitvaart die jij in gedachten hebt kun je advies inwinnen bij een uitvaartverzekeraar en daar praten over jouw wensen.