Tweede zwangerschap Manu

Dat een zwangerschap een heftige gebeurtenis is voor je lichaam zal iedereen wel beamen. Maar er zit natuurlijk wel een verschil in een eerste of tweede zwangerschap. In dit artikel vertel ik meer over hoe ik mijn lichaam nu zie na de tweede zwangerschap. 

Mijn lijf na mijn eerste zwangerschap

Voor ik vertel over mijn lichaam nu, na de tweede zwangerschap wil ik eerst iets meer vertellen over hoe dit was na mijn zwangerschap van Noé. Ik was hier behoorlijk wat kilo’s aangekomen. In totaal 23 kilo als ik het mij goed herinner. Ik dacht toen dat ik er zonder striae vanaf zou komen. Maar in de laatste twee weken kwamen die helaas toch door op mijn buik. Hoewel ik het vervelend vond in het begin ben ik er nu toch ook wel soort van trots op. Een maatje 36 zal ik toch nooit hebben, dus heb ik mij daar ook maar bij neergelegd en ben ik trots op mijn lijf zoals het is. 

Zwangerschap 1 - noé

Dit was een paar dagen voor de bevalling van Noé.

Direct na de bevalling was ik al ruim 6 kilo kwijt. Ik hield namelijk erg veel vocht vast, had ook behoorlijk wat bloed verloren en natuurlijk de kleine meid die er uit was. De andere kilo’s verloor ik bijna allemaal in de maanden er na. Maar dat heeft ook wel wat voeten in de aarde gehad want ik heb er wekelijkse personal training sessies voor genomen. 

Herstellen

Het herstel na de geboorte van Noè was erg pittig. De bevalling zelf was al een trauma voor mij. En daarna heeft het ook nog wel echt 2 tot 3 weken geduurd voor ik weer een beetje normaal kon lopen. Ik had toen echt het gevoel dat ik met een zak grind tussen mijn benen liep. Daarnaast had ik ook echt geen uithouding vermogen meer. De trap op of een boodschapje doen voelde als een marathon. Ik was natuurlijk niet in “shape” voor de bevalling, maar dat het zo veel impact zou hebben na de bevalling had ik niet gedacht. Het duurde dus ook echt wel even voor ik weer de puf had om écht weer iets te ondernemen. Na een week of 6 voelde ik mij weer een beetje mens.

Laatste loodjes zwangerschap

Dit was enkele dagen voor de bevalling.

Mijn lijf na mijn tweede zwangerschap

Dit was wel écht een verschil met de eerste bevalling. Ik kreeg natuurlijk weer een behoorlijke toeter van een buik. Maar in kilo’s vond ik dit reuze mee vallen. De eerste maanden was ik wel erg veel ziek en misselijk. Daarnaast kreeg ik in mijn tweede trimester ook erg veel last van hoofdpijn waardoor ik erg weinig at. Snacken deed ik wel, maar ik had meer zin in gezond eten en dat merkte ik ook wel in het aantal kilo’s dat ik aankwam. Waar ik bij Noé 23 kilo aankwam was dat bij Manu maar 15 kilo in totaal. 

Geen nieuwe striae

Ook een verschil is dat ik bij deze zwangerschap geen nieuwe striae heb gekregen. En dat terwijl mijn buik voor mijn gevoel veel groter was. Maar het was wel echt een ander soort buik. Bij Noé kon je zien dat de zwangerschapskilo’s overal zaten. Bij Manu droeg ik dit eigenlijk alleen voorop. Van achter zou je zo kunnen denken dat ik niet zwanger was.

Het herstel

Ook dit was bizar anders dan de eerste keer. De bevalling is zo enorm soepel gegaan. Natuurlijk is een kind uit je vagina persen geen pleziertje. Maar waar ik de vorige keer echt amper het bed uit kon komen zat ik na een uur al in een stoel mijn twee kindjes te knuffelen. Ik voelde mij echt goed. Ik voel mij echt goed en fit. Nu, bijna 5 weken na de bevalling voel ik mij nog steeds top. Ik heb niet het idee dat ik minder uithoudingsvermogen heb en down there is alles ook helemaal tip top in orde. 

Ik durf dus wel te zeggen dat ik de tweede keer écht het idee heb dat mijn lichaam niet zo veel te verduren heeft gehad. Ik heb nog wel wat zwangerschapskilo’s te gaan voor ik weer op mijn oude gewicht ben. Maar dit is bij lange na niet zo veel als bij Noé. Gelukkig is tegenwoordig elke dag een work-out met een peuter in huis!

Mijn lichaam na de tweede zwangerschap-2