Mijn kinderen vervelen zich zo snel

Als het aan mijn kinderen ligt dan gamen ze heel de dag. Telefoontje, tablet, Nintendo Switch, PC, PlayStation vinden ze allemaal goed, maar zodra de gametijd over is…tja wat moeten we dan. Gastblogger Esther verteld:

Nou dan zetten ze het liefst de televisie maar aan. Lekker hangen op de bank. Mag de televisie niet aan? Dan is iets anders bedenken toch echt moeilijk. Wat moeten we dan mama? Ik weet niks? Hoezo weten jullie niks? Jullie zijn 9 en 11 jaar oud, kom op, bedenk iets, ga naar buiten, doe een spelletje, ga knutselen, Bedenk iets! Ik kan jullie niet elke dag, de hele dag entertainen, we kunnen niet elke dag naar een pretpark of bioscoop of wat dan ook, hoe leuk dat ook is.

Geen fantasie, mama moet zeggen wat te doen.

Mogen we dan voorbeelden voor knutselen of de tablet opzoeken? Nee, Kom jongens gebruik je fantasie toch eens! Ik moet met allerlei ideeën komen, want zelf krijgen ze het gewoon niet bedacht. Nou is de ene iets creatiever als de ander, dus meestal neemt hij dan wel het voortouw. Maar waarom gaat het zo moeizaam? Waarom kunnen ze nou niks bedenken wat leuk is om te doen? Of waarom moet ik perse meedoen als ze een spelletje willen spelen? Waarom kunnen ze zichzelf niet vermaken? Ze vinden het heel moeilijk om dingen te bedenken. En natuurlijk wil ik ook wel met ze spelen, maar af en toe kan dat gewoon niet.

Vervelen blijkt niet erg te zijn

Nu is blijkbaar wetenschappelijk bewezen, dat vervelen goed is voor kinderen. Kinderen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Dus als je kind zich verveelt, weer op de bank aan het hangen is of alles saai vindt, is dat dus helemaal niet erg. Saai betekent rust. En rust betekent oplaadtijd voor de hersenen.

En dat is goed, want in het hoofd van je kind gebeurt er heel veel. Als er niets is om over na te denken, dan hebben de hersenen ruimte om iets nieuws te bedenken. En wordt de creativiteit en fantasie van je kind aangeboord. Wanneer dat iets leuks is, komt er dopamine vrij. En dat zorgt voor een vrolijk humeur.  Je kind wordt blij van niksen!

Dus laat ze zich maar even vervelen

Dus laat ze zich maar lekker vervelen, het duurt misschien wel even, maar de goede ideeën komen vanzelf. Dit betekend wel dat je je kind dan niet televisie moet laten kijken of laten gamen, Want dan worden de hersenen lui, omdat ze niks hoeven te bedenken om te doen. En blijven de goede ideeën dus uit. Er zit wel een maximum aan de verveel tijd, duurt het vervelen langer dan 10 minuten? Dan mag je best helpen met iets te verzinnen.

En hebben ze dan iets leuk bedacht, helemaal super want het fantasiespel is belangrijk voor kinderen, het helpt kinderen met het verwerken van dingen, emoties uiten, zichzelf ontdekken, de wereld ontdekken.

Als ze zelf iets hebben bedacht

Het leuke is ook, als de kinderen dan iets hebben bedacht dan kunnen ze zich hier ook echt wel een tijdje mee vermaken. Het duurt alleen vaak even voordat ze op dat punt zijn. En vooral in vakanties komen er best veel verveel momenten voorbij, maar met een beetje geduld en een beetje hulp, komen de ideeën vanzelf.

Wil je meer van mijn blogs lezen? Dat kan op Mama’s dagje uit. En je kunt me ook volgen op instagram @mamasdagjeuit, vind ik leuk!

Mijn kinderen vervelen zich zo snel pin