eco beauty routine 2

Een beter milieu begint bij jezelf. Een populaire slogan uit mijn jeugd, die altijd is blijven hangen. Sinds een paar jaar proberen wij thuis onze ecologische voetafdruk te verkleinen en hebben we echt een aantal flinke veranderingen aangebracht in hoe wij wonen, eten en leven. Dat heeft natuurlijk ook effect op dagelijkse dingen, waaronder mijn badkamer ritueel. Bij een duurzame badkamer hoort een eco beauty regime. Ik vertel je graag welke aanpassingen ik heb doorgevoerd en hoe dat bevalt.

De duurzame badkamer

Op mijn blog eengoedverhaal.nu deel ik regelmatig duurzame tips voor beginners. Want vaak krijg ik van lezers te horen dat ze echt wel duurzamer willen leven, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Mijn tip is altijd: begin klein. Waar je al een heel verschil kunt maken met kleine stapjes is in de badkamer. Een duurzame badkamer creëren is namelijk helemaal niet zo moeilijk, maar het heeft een groots effect.

Milieubewuster omgaan met water, minder afval creëren en kiezen voor natuurlijke producten zijn in een notendop de manieren om je negatieve impact op het milieu te verkleinen. Vind je dat lastig? Laat mij je dan vertellen hoe ik dit doe en hopelijk haal je er inspiratie uit.

Energie besparen in de badkamer

Waar je meteen de meeste winst kunt behalen, is bij het verminderen van je water- en energieverbruik. Vervang alle lampen in de badkamer voor ledlampen, installeer waterbesparende kranen en investeer als het kan in energiezuinige apparaten, zoals je wasmachine. Er bestaan zelfs installaties waarbij het douchewater wordt opgevangen zodat het kan worden hergebruikt om het toilet mee door te spoelen.

Maar het hoeft allemaal niet zo rigoureus. Door je eigen handelen te veranderen kun je ook al milieubewuster leven. Denk maar eens aan de kraan dicht doen tijdens het tanden poetsen, 5 minuten korter douchen of minder vaak in bad te gaan. Probeer ook eens wat minder vaak elektrische apparaten te gebruiken zoals een föhn of een stijltang. Wie weet ga je je natuurlijke haarval wel weer meer waarderen!

eco beauty routine

Eco beauty ritueel

Waar ik het afgelopen jaar vooral in heb geïnvesteerd, is in het zoeken naar milieubewuste alternatieven voor mijn beauty regime. Ik wilde minder troep in de badkamer. Zowel wat betreft afval als producten. Ik heb een aantal grote veranderingen doorgevoerd die mij goed zijn bevallen. De meest succesvolle veranderingen zal ik hier met jullie delen:

  • Mijn make-up verwijder ik alleen maar met wasbare producten. De hydrofiele washandjes van mijn kids gebruik ik nu om mijn gezicht mee te reinigen. Ook heb ik wasbare wattenschijfjes aangeschaft om oog make-up te verwijderen. Ideaal! Hier vind je mijn tips voor de beste wasbare wattenschijfjes.
  • Vloeibare zepen heb ik ingeruild voor blokken zeep. Mijn lichaam was ik met simpele olijfzeep. Deze zeep schuimt lekker, dus ik gebruik het ook als scheerschuim. Mijn haren was ik met een shampoo bar. Ik gebruik geen conditioner meer. In plaats daarvan spoel ik eens in de zoveel tijd mijn haren met verdund natuurazijn. Daar gaat het mooi van glanzen.
  • Mijn la zat vroeger vol met allerlei soorten verzorgingsproducten. Een paar jaar geleden kreeg mijn toch al gevoelige huid een opdonder en zat ik onder het eczeem. Op aanraden van mijn dermatoloog ben ik toen gaan minderen met al die middeltjes. Inmiddels gebruik ik voor mijn lichaam alleen nog maar een goede bodycrème zonder parfum en zonnebrandcrème.
  • Voor het verwijderen van mijn oog make-up heb ik een wel heel low budget oplossing: kokosvet! Gewoon een glazen pot die je bij de supermarkt of de Action kunt kopen. Een veeg uit de pot met een wasbaar wattenschijfje en dat over mijn ogen wrijven en mijn eyeliner en waterproof mascara heb ik er zo af.
  • Make-up gebruik ik nu ook een stuk minder dan een paar jaar terug. Maar ik ga zeker de deur niet uit zonder eyeliner en mascara. Vroeger kocht ik vloeibare eyeliner in een plastic potje. Deze heb ik nu ingeruild voor een potlood. Mijn mascara is altijd bio en vegan. Net zoals alle andere verzorgingsproducten en make-up die ik sporadisch koop.

eco beauty

Niet alle veranderingen in mijn eco beauty regime bevielen even goed hoor. Op aanraden van de tandarts ben ik na het overstappen op zogenaamde eco tandpasta weer terug naar mijn oude vertrouwde Parodontax. En gebruik ik mijn bamboe tandenborstel alleen nog op vakanties en weekendjes weg.

Ook verf ik mijn haar nu al een paar jaar niet meer, omdat ik daar geen minder milieuvervuilend alternatief voor kon vinden. Momenteel spaar ik mijn haar voor Stichting Haarwensen, maar mocht ik echt veel grijze haren krijgen, ga ik toch wel mijn haar weer verven hoor.

Ik hoop dat ik je met mijn tips en ervaring een beetje op weg heb kunnen helpen. Heb je zelf nog tips? Deel ze dan vooral!

Als je meer wil lezen over mijn duurzame lifestyle, neem dan eens een kijkje op mijn blog eengoedverhaal.nu.

Liefs, Mirjam (Instagram @mirjam_hart)

eco beauty regime