Op dinsdag 19 Mei krijgt Theo Jansen Nijmegen in het filiaal in de Molenpoort bezoek van Maasai-leider William Kikanae. Op die dag start rond 11.00 uur het Maasai-event, waarbij de etnische Pikolinos collectie met door Maasai vrouwen op traditionele wijze geborduurde kraaltjes in de schijnwerpers staat!

Wat is er allemaal te doen

  •  12.00 uur officiële opening door de Nijmeegse wethouder van Hees.
  •  Afrikaanse wijnen proeven van Wijnhandel Appeldoorn
  •  Maak kans op vrijkaartjes voor het Afrika Museum in Berg en Dal
  •  Leuke give away bij aankoop van Pikolinos schoenen

 

BC0I7403[1]Kleurrijke visuals zorgen voor nog meer sfeer. Zowel William Kikanae (een echte maasai leider) is speciaal overgevlogen om meer te vertellen over Pikolinos. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met deze unieke vorm van ontwikkelingssamenwerking, die de tradities van een trots, Afrikaans volk koppelt aan de smaak van westerse consumenten en die dus alleen maar winnaars kent.

William Kikanae is zes jaar geleden samen met de Spaanse schoenfabrikant Pikolinos het Maasai Project gestart. Dit project zorgt er voor dat ruim 1700 Maasai- vrouwen een vast inkomen hebben en hun kinderen daardoor naar school kunnen.IMG_0258

De Maasai vrouwen borduren met de hand ontelbare kleurrijke kraaltjes volgens eigen traditionele patronen op de sandalen, slippers en tassen van Pikolinos. Dit maakt het ontzettend speciaal want deze patronen zul je natuurlijk niet bij een standaard nederlands product terug zien.

IMG_0450

Dit project is van groot belang voor het voortbestaan van het Maasai-volk, dat als thuisbasis de Maasai Mara, een van Afrika’s grootste nationale parken heeft. De Keniaanse overheid voegt echter steeds meer stukken grond aan het nationale park toe, waardoor de Maasai minder weidegrond voor hun vee hebben en hun voedsel- en drinkwatervoorziening in gevaar komt. Het volk krijgt zo steeds meer te maken met nijpende armoede. Ook de United Nations hebben verklaard dat hun bestaan in gevaar is.

IMG_0276

Door het Pikolinos Maasai Project zijn de Maasai-vrouwen verzekerd van de verkoop van hun prachtige, op eeuwenoude tradities gestoelde kraaltjesborduur ten behoeve van schoeisel, maar ook voor arm- en enkelbanden, riemen en kettingen, waarvoor vanuit Spanje het benodigde leer en de andere materialen worden aangeleverd. Verder is, mede door de Pikolinos Foundation, ter plekke een school opgezet, waar meer dan honderd kinderen dagelijks onderricht krijgen in alle essentiële vakken om beter bestand te zijn tegen de onzekere toekomst.

Ik ben er dinsdag 19 mei bij. Jij ook?

handtekeninglichtroze