Wist jij dat veel woningen onnodig warmte verliezen? Nu de koudste periode van het jaar weer is aangebroken, is het essentieel om je hier eens in te verdiepen. Door slechts enkele maatregelen te treffen, behoud je de warmte en gaat je wooncomfort aanzienlijk omhoog. Ontdek hoe eenvoudig het is om je woning niet alleen comfortabeler, maar ook een stuk zuiniger te maken.   

Geef je woning sjaal en muts

In koude tijden is het des te belangrijker om je woning te wapenen tegen kou-inval. De volgende maatregelen maken jouw woning bestendig tegen kou.

Bekijk in een oogopslag welke gebieden van je woning kwetsbaar zijn

Door een warmtebeelden scan, of quickscan, uit te voeren zie je in één oogopslag welke gebieden gevoelig voor kou zijn. Veel gemeenten bieden de quickscan gratis aan.

Denk eens na over dakisolatie of renovatie

Specialisten schatten jouw situatie vaak goed in en komen met een isolatieplan op maat, maar is dit uiteindelijk rendabel? Dakisolatie heeft een gemiddeld rendement van 8%. Investeren in dakisolatie loont.

Verbeter de isolatie van je ramen en deuren

Je ramen en deuren zijn op 2 fronten kwetsbaar. Namelijk het glas en de kozijnen.

  1. Kies voor beter isolerend glas

Over wat voor glas beschikt jouw woning? Tegenwoordig beschikken steeds meer woningen over dubbel glas. Dubbel glas isoleert al een stuk beter dan enkel glas. Dubbel glas kent echter 5 varianten die te onderscheiden zijn door hun U-waarde. De U-waarde is de gemiddelde isolatiewaarde per glassoort, hoe lager de U-waarde hoe beter een glassoort isoleert.

 

Dubbel glas variant U-waarde
Standaard dubbel glas 2.8
HR glas 1.7 – 2.0
HR+ glas 1.3 – 1.6
HR++ glas 0.9 – 1.2
HR+++ glas 0.5 – 0.8

 

  1. Kozijnen maken het af

De omlijsting van je ramen is ook een bron van warmteverlies. Kozijnen bevatten vaak kiertjes ,die soms niet eens zichtbaar zijn, maar de oorzaak zijn van een hoop warmteverspilling. Denk daarom eens aan het vervangen van je kozijnen. Uitstekend isolerende kozijnen, en onze favoriet, zijn houten kozijnen. Deze kozijnen danken hun favorieten status niet alleen aan hun isolerend vermogen, maar stralen daarnaast ook een hoop karakter uit. Zorg voor een verfijnde afwerking van je kozijnen door kozijnen te schilderen. Hierbij geniet uitbesteden onze voorkeur, een schilder beschikt over de ervaring om jouw wensen perfect uit te voeren.

 Isoleer je vloer

Huizen die voor 1983 zijn gebouwd beschikken vaak niet over vloerisolatie. Zorg daarom voor warmte voetjes en haal vloerisolatie in huis.

 Spouwmuurisolatie

Ook via je muren ontsnapt een hoop warmte. De goedkoopste muurisolatie vorm is spouwmuurisolatie. Deze isolatievorm kost € 15 per vierkante meter buitenmuur.

 Controleer je cv ketel

In wat voor staat verkeerd jouw centrale verwarming? Misschien is deze al enige tijd toe aan vervanging. Een niet optimaal presterende cv ketel kost een hoop extra stookkosten en is bijzonder milieuonvriendelijk. Wist jij dat een HRe ketel 140% omzet in warmte, warm water en elektriciteit? Dit is bijna 1,5 keer zoveel dan een VR ketel die slechts 90% omzet in warmte. Tel maar uit je winst.

 Hopelijk heb jij ook wat aan deze tips!