Een zeurende onderrug, een nek die met de Thaise massage niet los te krijgen is, bonkende hoofdpijnen tot je sterretjes ziet. Lichamelijke ongemakken die de meesten heel bekend voor komen. Hoe kom je eraan? Of beter gezegd, hoe je ervan af? Als je jezelf blijft verwaarlozen dan zullen deze klachten nooit verdwijnen. Je kunt ze hoogstens kortstondig naar de achtergrond duwen, maar ze komen altijd weer terug.

Mogelijke oorzaken

Dagelijks wakker worden met pijn is natuurlijk heel vervelend. De meeste lichamelijke klachten sluipen erin, zonder dat je het echt doorhebt. Je hebt zelfs al geaccepteerd dat het onderdeel is van je leven. ‘Het hoort nou eenmaal bij ouder worden.’ of ‘dat komt door het type werk wat ik doe.’ Deels is dat ook zo. Je kunt door een verkeerd afgesteld bureau of stoel al heel veel pijntjes in de hand werken. Een slecht matras of een onnatuurlijke houding werken ook niet heel erg bevorderlijk. Maar veelal wordt het echt leed veroorzaakt door stress. Stressfactoren zorgen er namelijk voor dat je veel spanning vasthoudt in je lichaam. Dit doe je niet bewust. In beginsel is stress een beschermingsmechanisme, we hebben het nodig om alert te zijn en om te vechten of te vluchten mocht dit nodig zijn. Te veel stress echter, is funest. Daarom is het essentieel dat je dagelijks de nodige ontspanning opzoekt.

3 oplossingen

Om het probleem van lichamelijk ongemakken en dus stressniveau te reduceren, zijn er drie oplossingen voor je. De eerste oplossing luidt: ga minimaal twee keer per week sporten. Maar doe wel iets waar je goed toe aan te zetten bent. Bijvoorbeeld het doen van groepslessen eventueel met vrienden. Dat motiveert en het is gezellig. Als tweede oplossing kun je eens proberen te mediteren. Dit is perfect om je hoofd leeg te maken en zo je lijf te ontspannen. Hiervoor kun je allerlei apps downloaden om je op weg te helpen. En als derde oplossing, misschien niet helemaal voor de hand liggend, is masturberen. Ga eens naar een sexshop en haal bijvoorbeeld een masturbators. Vroeger schreven artsen dit zelfs voor bij stressklachten. Je zult merken als je regelmatig masturbeert, je veel beter kunt slapen en letterlijk ontlaadt. Dus probeer deze oplossingen eens uit. Het advies is om niet gelijk alle drie in een keer toe te passen, maar experimenteer eerst eens een maand met een, voordat je de ander in je routine implementeert.

Ga naar een professional

Ben je na het uitproberen van deze drie oplossingen nog altijd niet van je lichamelijke ongemakken af? Praat dan eens met een professional. Misschien zijn er andere redenen waardoor je last hebt van pijn en die onderhevig zijn aan een medische behandeling. Praten over stressfactoren is altijd goed en helpt je om vervelende situaties te verwerken en mogelijk te voorkomen.