ontdek Cuba en prachtige gebouwen

Stel je eens voor dat je wakker wordt in een antieke hotelkamer. Het licht schijnt door de halfgeopende raamluiken op je gezicht. De muren waren ooit felrood, maar de tand des tijds heeft er een gebladderd geheel van gemaakt. Je ruikt de geuren van wierrook en sigaren, afkomstig van het terras dat onder je raam staat. De zachte klanken van zwoele salsamuziek strelen je oren terwijl je naar de wastafel loopt om jezelf op te frissen.

Welkom in Cuba.

Je smartphone vertelt je dat het 2019 is, maar het lijkt alsof je terug in de tijd bent gegaan. Terug naar 1962, het jaar dat de Verenigde Staten een economisch embargo heeft opgelegd. Voor Cubanen is het onmogelijk om auto-onderdelen te kopen waardoor er talloze oldtimers rondrijden in het land. Coca-cola, Starbucks en McDonald’s zijn er niet te vinden en ook de kleding van de inwoners verraden dat er geen handel wordt gedreven met de economische grootmacht dat de Verenigde Staten heet.

ontdek Cuba en de oldtimer auto's

Een tijdreis in Noord-Amerika, dat moet op je bucketlist toch? Als je aan Cuba denkt dan denk je aan Cubaanse sigaren en creatieve cocktails, en natuurlijk aan de cultuur die is gevormd door de revolutie die Che Guevara leidde en daarmee de charismatische Fidel Castro in het zadel hielp. Maar Cuba is zoveel meer dan dat wat je in de tijdschriften leest of op de televisie ziet. Zullen we eens een kijkje nemen in het Cuba waar je nog nooit van hebt gehoord? Lees snel verder.

De bevolking

Cuba telt grofweg 12 miljoen inwoners, waarvan de meeste in de grotere steden wonen, maar voornamelijk in de hoofdstad Havana. Er wonen vooral Afro-Cubanen en mensen met een Spaanse afkomst. De gesproken taal in het land is dus logischerwijs Spaans. De bevolking staat bekend als gastvrij en open. Toeristen worden er graag verwelkomd, wat niet vreemd is omdat het land ook een hoog armoedecijfer kent en toeristen geld in het laatje brengen. De mannen staan er bekend als echte charmeurs en geven vrouwen graag complimentjes als ze voorbij lopen op straat. Iets waar je wel tegen moet kunnen als je er je huwelijksreis gaat volbrengen. Als je de tijd neemt om eens rustig door de mooie straatjes te lopen dan kan je genieten van het normale leven op Cuba. Sta niet vreemd te kijken als je een stokoude vrouw in de deuropening van haar huis sigaren ziet draaien voor toeristen.. terwijl ze zelf aan zo’n gigantische sigaar zit te lurken. Of het kan zomaar dat je wordt uitgenodigd voor een glaasje rum in de plaatselijke bar. Maar let op, zoals elk land heeft ook Cuba een schaduwzijde, vooral in toeristische gebieden. We zetten een paar aandachtspuntjes op een rij.

– Gebruik een geldriem (of moneybelt) om je geld in op te bergen. Je kunt niet pinnen in het land en dat weten de plaatselijke criminelen ook. De kans dat je wordt gerold of beroofd is er altijd, zoals in elke grote stad. Loop dus ook niet te koop met je sieraden en andere bezittingen.

– Je wordt er vaak op straat aangesproken door ‘jinetero’s’. Types die je het liefste mee een steeg in lokken om je daarna te verleiden tot het kopen van de meest waardeloze troep dat je niet nodig hebt. Zeg dus nee en loop door.

– Let op je wisselgeld. De wisselkantoren op Cuba staan erom bekend dat ze nogal creatief om kunnen gaan met wisselgeld. Tel het dus goed na.

Het land

Cuba heeft prachtige natuur en sierlijke architectuur. Het is een land in het Caribische gebied en heeft prachtige stranden en kliffen. Door het heldere water kan je er prima duiken en snorkelen. Ook het binnenland moet je zeker verkend hebben met de auto, maar een tip: neem geen lifters mee.
Een absolute must see is Trinidad, een oude koloniale stad dat wordt gekenmerkt door haar prachtige gebouwen en straten met kinderkopjes. Je waant jezelf in een pastelkleurige omgeving met gietijzeren tafeltjes waarop je een authentiek kopje koffie kunt drinken. De perfecte plek om even stil te staan in het oude Cuba.

ontdek Cuba en de lokale muziek

In het noorden van Cuba zal je naarmate je noordwaarts reist steeds meer groen om je heen ontdekken. Prachtige heuvels en bossen zijn de voorbode van de hoogvlakten van het land. Een prima gebied om te wandelen en te fotograferen. De kleine dorpjes onderweg zijn niet toeristisch, wat juist leuk is om een keertje mee te maken.

Het zuiden van Cuba wordt gekenmerkt door moerassen. Het is er vrij vlak en minder goed begaanbaar voor de ontdekkingsreizigers onder ons. Maar als je graag vogels en reptielen observeert dan mag je het schiereiland Zapata niet overslaan. Het moerassige gebied van het eiland (Ciéna de Zapata) staat op de UNESCO lijst en huisvest honderden verschillende soorten dieren en planten. Bezoek de krokodillenboerderij #tip.

En dan is er de kustlijn. Er staan talloze palmbomen langs spierwitte zandstranden. Ook dit gedeelte van Cuba mag je niet missen. Neem je snorkel mee en geniet van het glasheldere water en alles wat erin woont en zwemt. En niet onbelangrijk; Je maakt er ongetwijfeld de mooiste Instagram foto.

Welke documenten heb je nodig?

Je kan niet naar dit prachtige land zonder een visum. Deze is online makkelijk aan te vragen. Het Cuba visum gaat pas in vanaf het moment dat je op Cuba aankomt. Het is dan 30 dagen geldig. Voor een paar tientjes wordt je visum per post naar je toegestuurd. Zorg wel dat je op tijd bent, anders ben je al snel genoodzaakt om een visum voor Cuba met spoed aan te vragen want je wilt natuurlijk niet geweigerd worden.

Vaccinatie

De volgende vaccinaties voor Cuba worden aangeraden:

– Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– Vaccinatie tegen hepatitis A

Zoveel hoef je niet te regelen toch? Dus boek je reis, stippel je route uit en laat jezelf onderdompelen in alles wat dit mooie land te bieden heeft. We zien de foto’s wel voorbijkomen! Fijne vakantie!

laat je betoveren door cuba