Hoe tevreden je ook met je kleine en knusse huisje bent, je zou toch graag een wat ruimere uitstraling aan je woning willen geven. Gelukkig zijn er genoeg handige tips en ideeën om je woning wat groter te laten lijken. De vloer speelt daarbij een belangrijke rol, daarom drie tips waar je direct zelf mee aan de slag kunt als je je knusse huisje gaat inrichten.

Kleur bepalen in je woning

Je vloer heeft een enorm grote invloed op de uitstraling van een ruimte of zelfs op de gehele woning. Een donkere vloer geeft een warme en knusse uitstraling, maar is minder geschikt in kleine ruimtes. Zo’n vloer laat een ruimte immers kleiner lijken. Een lichte vloer is dan veel geschikter, want een lichte vloer laat een ruimte groter en ruimer lijken. Dit hoeft niet altijd wit te zijn. Beige of licht grijs laminaat creëert ook een ruime uitstraling. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van lichte vloeren dus daarmee kun je je eigen sfeer creëren. Wil je net wat meer karakter aan de ruimte geven? Kies dan voor een vloer met zichtbare houtstructuur en eventueel noesten.woning 2

Vloer doorleggen in iedere ruimte

Als je klein woont is het belangrijk om overal dezelfde vloersoort te gebruiken. Als je in iedere ruimte een ander soort vloer legt, krijg je een hokjes idee. Door in elke ruimte dezelfde vloer te leggen krijgt de woning een ruimtelijke uitstraling. Elke ruimte staat dan met elkaar in verbinding door de vloer. Let er wel op dat je bij de deuren een overgangsprofiel plaatst. Hierdoor gaat de vloer het langst mee en blijft het mooier liggen. Heb je een open keuken? Ook dan kun je de vloer doorleggen, maar zorg dan wel dat je het juiste materiaal kiest.

Houten- en laminaatvloeren kunnen goed beschermd worden tegen waterschade en zijn dus ook geschikt voor in keukens. Wil je toch een andere vloersoort in de keuken dan in de woonkamer? Kies dan voor een strakke en simpele overgang tussen de twee materialen. Wil je zelf aan de slag met het leggen van een laminaatvloer? Met een goede voorbereiding is een laminaatvloer prima zelf te leggen.

woning 1

Richting van leggen

Ook de manier van leggen bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een ruimte. Ben je van plan om een houtenvloer of laminaatvloer in een smalle kamer te leggen? Kies er dan voor om de vloerdelen in een horizontale richting te leggen. Zo lijkt de ruimte een stuk breder. Wil je een vloer leggen in een korte kamer? Kies er dan voor om de vloerdelen in de verticale richting te leggen. Door gebruik te maken van de lengte van de plank, lijkt de kamer een stuk langer. Dus door slim te kiezen kun je je woning optisch groter laten lijken.