Het kindproof maken van een huis is de eerste uitdaging als er een baby op komst is. Aan de ene kant is dit natuurlijk vanzelfsprekend, je wilt niet dat er een ongeluk met jouw kind gebeurt dat voorkomen had kunnen worden. Aan de andere kant wil je ook weer niet doorslaan en jouw huis qua inrichting identiek maken aan een kinderopvang. Maar hoe voorkom je nu dat je doorslaat als moeder terwijl je ondertussen wel jouw kind een veilige omgeving kunt bieden?

Goed opletten scheelt al, maar er zijn natuurlijk wat essentiële aanpassingen die jij moet maken aan jouw huis om alles kindproof te krijgen.

Stopcontactenbeschermers voor de kleine kruipers

Ten eerste zijn natuurlijk de stopcontacten belangrijk. Dit is het eerste waar je aan denkt. Stopcontactbeschermers zijn goedkoop, voor onder de vijf euro heb je al een verpakking met vaak voldoende stopcontactbeschermers voor jouw huis. Als je echt goedkoop uit wilt zijn kun je kiezen voor een soort stopcontactbeschermer die je na gebruik moet verwijderen. Dat is echter wel erg onhandig, daarom is het handiger om voor een soort met draaisysteem te gaan. Leg kabels, batterijen en elektronische apparaten zoveel mogelijk uit het zicht voor de zekerheid, als je die nog niet weggewerkt hebt.

Vergiftiging voorkomen

Schoonmaakmiddelen, medicijnen en alcohol zijn natuurlijk gevaarlijk voor kinderen. Al bij een veel kleinere hoeveelheid dan bij volwassenen kan dit ernstige gevolgen hebben. Je kunt hiervoor natuurlijk een kastbeschermer kopen, maar vaak zijn die niet stevig genoeg wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is veel beter en ook iets goedkoper om de schoonmaakmiddelen en alcoholische dranken bijvoorbeeld in een ruimte te zetten die op slot kan zoals de berging of zo hoog dat je zeker weet dat jouw kind er niet bij zal kunnen komen. Maar denk ook eens aan giftige planten en natuurlijk alle kleine rondslingerende dingen.

Tip! Wanneer je bijvoorbeeld een schoonmaak hulp in huis hebt. Vraag dan of ze alle spullen na het gebruik in een afgesloten ruimte terugzetten. Bijvoorbeeld een kelderkast of een andere gesloten kast.

Goedkoop een traphekje kopen

Het traphekje, nog zo’n voorbeeld van een kleine maatregel die een groot verschil kan maken voor de veiligheid in huis. Traphekjes kun je soms gratis of goedkoop ophalen van Marktplaats. Worden er geen traphekjes aangeboden in jouw woonplaats of wil je toch liever een nieuw hekje kopen, vergelijk dan goed op de verschillende websites. Dan is er nog een artikel wat prettig is om te hebben en niet zo duur is: hoekbeschermers. Dit is alleen belangrijk als jouw meubels scherpe hoeken hebben, zodat jouw kind zich niet kan bezeren. Een hekje voor de keuken is ook geen overbodige luxe.

Hopelijk heb je wat aan deze kindproof tips!

Handtekening Jamey