Het krijgen van een klein wondertje brengt heel veel keuzes met zich mee. Wat wordt de naam, wil je vooraf weten wat het wordt, ga je voor een combinatietest of de nieuwe NIPT test? Vandaag vertel ik je wat meer over de keuzes die ik al heb moeten maken. Lees je mee?

Op dit moment zit ik bijna op 14 weken. Nog best pril allemaal, maar het voelt al zo écht! Twee weken voor ik op vakantie vertrok naar Empuriabrava kreeg ik van de verloskundige de vraag welke test ik graag zou willen. Een combinatietest of de nieuwe NIPT test. Als nieuwe moeder-to-be wist ik niet eens wat het beide inhield dus ben ik online wat informatie gaan inwinnen en heb ik ook in mijn omgeving gevraagd wat hun hebben gedaan. Omdat de NIPT test nog vrij nieuw is was er maar 1 iemand in mijn omgeving die daar voor gekozen heeft. De anderen hebben allemaal de combinatie test gehad.

Combinatietest

De combinatietest is een test waarbij het risico kan worden ingeschat op afwijkingen zoals het Downsyndroom. Edwards en Patau syndroom. De test bestaat uit een nekplooimeting (dit wordt gedaan door middel van een echo) en een bloedtest. Uit deze testen komt een resultaat waaruit kan worden afgeleid of je een verhoogd risico loopt of niet. Een belangrijk iets om te weten is dat dit dus niet 100% uitsluitsel geeft. De combinatie test wordt alleen vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt of een medische indicatie.

Niet Invasieve Prenatale Test

De NIPT test is er nog niet heel erg lang. NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Bij deze test wordt er alleen bloed afgenomen en krijg je dus geen echo. Met het bloed wat afgenomen wordt er een screening gedaan op de meest voorkomende chromosoomafwijkingen. Denk hierbij aan Down, Edwards en Patau syndroom maar ook andere veel voorkomende afwijkingen. Deze test is iets nauwkeuriger maar heeft wel als voorwaarde dat je gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijke studie. In eerste instantie krijg je te horen of je een afwijkende of niet afwijkende uitslag hebt. Wanneer er een afwijking is gevonden wordt er verder onderzoek gedaan. Ook deze test wordt niet vergoed van uit de basisverzekering.

Ik heb uiteindelijke gekozen voor de combinatietest. Stiekem was dit vooral omdat er ook een echo bij zit. Daarnaast gaf het mij ook een goed gevoel dat mocht deze test iets afwijken dat er automatisch ook een NIPT test wordt gedaan. Afgelopen week kreeg ik het verlossende woord dat er niets gevonden was en dat ons kleine wonder geen verhoogd risico loopt.

Waar heb jij voor gekozen? Of wat zou je kiezen als je in verwachting bent?

Handtekening Jamey