Een traplift. Wanneer plaats je die in je huis? Voor veel mensen is dat duidelijk: op het moment waarop je onmogelijk nog zelf de trap op en af kunt, en het er ook niet naar uitziet dat dat ooit nog gaat veranderen. Toch ligt dat helemaal niet zo zwart-wit. Het moment waarop mensen voor trapliften kiezen is veranderd. Steeds vaker wordt er al veel eerder voor een lift gekozen, gewoon, uit het oogpunt van comfort. Want zeg nou zelf, het is toch heerlijk om in eigen huis altijd een keuze te hebben: neem je de trap, of vandaag toch liever de lift?

Je bepaalt het zelf

Bij veel mensen heerst nog het misverstand dat je trapliften niet zomaar kunt laten plaatsen. Daarvoor moet je eerst goedkeuring hebben van de gemeente, je moet aantonen dat je invalide bent. Dat is inderdaad het geval als je de lift als hulpmiddel aan wilt vragen via de WMO. Deze wet is er o.a. om ervoor te zorgen dat mensen die hulpmiddelen nodig hebben om mee te blijven draaien in de maatschappij deze ook kunnen ontvangen. Het is logisch dat er hoge eisen worden gesteld aan de toekenning van deze middelen, en je voor een lift alleen in aanmerking komt als de trap echt geen optie meer is.

Maar dat deze procedure er is, wil niet zeggen dat dit de enige manier is om je trap van een lift te voorzien. Je bent namelijk, zeker wanneer je in een koophuis woont, helemaal vrij om er zelf gewoon eentje te laten plaatsen. In het geval van een huurhuis is het verstandig om hier even contact op te nemen met de verhuurder. Wanneer je zelf tot aanschaf overgaat betaal je zelf de kosten, maar heb je ook de volledige vrijheid als het gaat om de keuze van model en aanbieder. Hier vind je meer informatie: https://handicare-trapliften.nl/.

Waarom nu al?

Veel mensen zijn het gewend om een dergelijke aanpassing aan hun huis pas te doen als het echt niet meer anders kan. Als de trap nemen echt geen optie meer is. Maar de laatste jaren komt daar steeds meer verandering in. Steeds meer mensen kiezen ervoor om het zichzelf wat gemakkelijker te maken, en laten trapliften plaatsen om altijd een keuze te kunnen hebben. De trap als men daar zin in heeft, op een dag dat het bewegen goed gaat en er voldoende energie in het lijf zit. En de lift als het even wat minder makkelijk gaat, of wanneer men er al een lange dag op heeft zitten. Het toppunt van comfort: in je eigen huis altijd de keuze hebben tussen een trap en een lift.