Ik maak mij best zorgen over onze toekomst..

Alles is nu zo onzeker. Wanneer gaan de kinderen weer naar de opvang, gaat de vakantie nog wel door, moeten we nu echt alle contact blijven vermijden? Maar ook spelen er vragen in mijn hoofd over onze financiën. Ik ben zelf ZZP’er en stay at home mom. Maar Bram start per midden april voor zichzelf als ambulant audicien en zal dan dus ook ZZP’er zijn. Financieel dus best wat onzekerheid, en al helemaal gezien we twee mondjes mogen voeden.

Klanten zeggen af door de crisis.

Klanten zeggen af en cancelen opdrachten. Niet heel gek natuurlijk, een groot deel van de samenleving ligt nu gewoon op zijn gat. Evenementen kunnen niet doorgaan, marketing word opgeschort en als eerste geschrapt, mensen gaan amper nog naar winkels tenzij noodzakelijk en ga zo maar door. Als content creator is dat best problematisch. Ik merk dat veel van mijn klanten daarom als eerste hun marketing activiteiten uitstellen of zelfs helemaal stopzetten. En daar haal ik natuurlijk mijn inkomsten uit.

Dus wat nu? Wat kan ik dan doen om inkomsten te genereren? Geen flauw idee, want ik zit aan huis vast ivm de kinderen en het sluiten van alle scholen en kinderopvang. En het is ook niet zo dat ik een beroep heb gestudeerd waar we nu wat aan hebben. Ik heb namelijk event management gestudeerd. Iets wat nu in Nederland helemaal even niet meer mogelijk is. Daarnaast maak ik ook newborn en zwangerschaps foto’s. Maar met het advies om contacten te vermijden en het feit dat ik het best riskant vind om bij deze doelgroep juist nu over de vloer te gaan, zorgt er ook voor dat ik daar nu dus ook niets mee kan. Misschien is het dan toch tijd om ons in te gaan lezen over beleggen voor beginners.

Beide ZZP…

Iets wat nu eigenlijk helemaal niet zo handig uit komt is dat Bram per half april geen baan meer heeft. Hij start dan namelijk met zijn eigen bedrijf als ambulant audicien. Iets wat hij al erg lang wilt en waar ik hem ook 100% in steun. Maar dit is natuurlijk ook ontzettend wankel nu. Want om zijn beroep uit te oefenen gaat hij bij klanten aan huis om hun hoortoestellen aan te meten. En laat nou het gros van zijn doelgroep in de risico groep te zitten. Dat gaat denk ik geen vliegende start meer worden zoals we wel hadden verwacht. 

Rutte aan ondernemers: ,,Mijn boodschap is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.”

Gaan we hulp krijgen?

Rutten zei van wel in zijn speech afgelopen maandag. Toch maak ik me er wel erg veel zorgen om. Gaan we het redden? Of komen ook wij in zwaar weer te zitten. We hebben wel een kleine buffer opgebouwd, maar dat zal ons als gezin van 4 niet heel erg lang onderhouden. Gelukkig heeft Meneer Rutten nu wel een mooie tussen oplossing aangekondigd waardoor ik als ZZP’er toch nog 3 maanden een uitkering kan ontvangen. Het idee dat er toch een soort van mini buffer voor ons is geeft een fijn gevoel, maar of het voldoende gaat zijn is nog maar de vraag.

Ik merk dat de stress mij niet heel veel vrolijker maakt. Alles ging zo goed, en we hadden zo veel fijne plannen. Maar van het een op andere moment staat dit allemaal on hold. De onzekerheid maar ook de onwetendheid houden mij elke dag weer opnieuw bezig. Hoe gaat de toekomst er uit zien, hoe gaat de toekomst voor mijn kinderen er uit zien? Gelukkig zijn er tal van meditatie oefeningen die mij er door heen helpen.

Maak jij je ook zorgen om al onze toekomsten? Laten we vooral de moed er in houden en het positieve proberen in te zien. Maar moeilijk vind ik het wel..

Ik maak mij best zorgen over onze toekomst..