Jaren heb ik getwijfeld om mijn ogen te laten laseren. De kosten, de mogelijke pijn, en stiekem vond ik het ook gewoon dood eng. Toch heb ik de stap durven zetten en heb ik onlangs (eindelijk) mijn ogen laten laseren bij FYEO. Hoe dit allemaal is gegaan vertel ik jullie in dit artikel.

Waarom laseren

Ik draag al jaren een bril. Het begon tegen de hoofdpijn. Ik had maar een lage sterkte, maar voor het werken achter de laptop of lezen zou het mij wel helpen. Maar naar mate ik ouder werd moest ik ook steeds vaker de bril op. Bij het autorijden, werken en op een gegeven moment ook gewoon gedurende de dag. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Mijn sterkte is dan ook niet heel hoog nog steeds, maar ik heb wel een cilinder van 1.5. En daardoor heb ik die bril wel echt nodig in het dagelijkse leven.

Maar dat maakt het ook wat lastiger af en toe. Vooral met twee kindjes die regelmatig met hun vette vingertjes in mijn gezicht zitten. Ik kan poetsen tot ik een ons weeg! Daarnaast is het mij ook al een keer gelukt om op mijn bril te zitten en heeft Manu ook al 2 keer de pootjes afgebroken toen ik de bril op mijn nachtkastje had liggen. Je zou denken, waarom neem je dan geen lenzen. Ik heb het wel eens overwogen, maar met mijn lange nagels en het feit dat je met je vingers op je oogbol moet gaan.. Nee dat is echt niets voor mij. Ik krijg al weer kriebels bij de gedachte. Dus dan zit er maar 1 ding op. Een ooglaser behandeling!

De intake

Nadat ik heel Google had afgespeurd naar een ooglaserkliniek kwam ik uit bij FYEO (for your eyes only). Dit was een van de best aangeschreven klinieken en voor mijn ogen wil ik natuurlijk alleen het beste. Dus besloot ik een vooronderzoek in te plannen. Een vooronderzoek bestaat uit 2 delen.

Afspraak 1: Meten

Tijdens de eerste afspraak werden mijn ogen helemaal onderzocht. Er werd onder andere gekeken naar de sterkteafwijking, gezichtsscherpte, oogdruk, de grootte van mijn pupil. Maar ook dingen zoals de dikte van het hoornvlies en de bouw van mijn oog werd volledig onderzocht.

Afspraak 2: Persoonlijk gesprek met de arts

Tijdens deze afspraak krijg je nog een rits testen maar dan met oogdruppeltjes. Deze druppels zorgen er voor dat je pupillen helemaal open gaan waardoor de oogarts een nog nauwkeuriger beeld krijgt van de conditie van je ogen. Het vervelende aan deze druppels is wel dat je daarna niet meer zelf naar huis kunt rijden. En een zonnebril meenemen naar je afspraak is ook zeker een must! Al deze informatie werd in het dossier gestopt en wordt later met de oogarts besproken. Op basis van al deze testen maakt de oogarts namelijk het behandelplan.

Na de laatste tests komt de behandelend arts om alle testresultaten met je te bespreken. Er werd bij mij al snel duidelijk dat ik het beste voor de LASEK behandeling kon gaan. Maar ieder oog is anders, dus wellicht heb jij wel een heel andere behandeling nodig. Tijdens het gesprek heb ik ook heel veel informatie gekregen over hoe de behandeling in zijn werk gaat, eventuele bijwerkingen en complicaties en kon ik ook gelijk een reeks vragen op de oogarts afvuren. Het gaf mij echt het gevoel dat ik werd gezien als een persoon en niet een nummertje. En dat vind ik toch wel heel erg prettig!

De LASEK behandeling

Ik kan natuurlijk heel veel informatie hier plakken over de LASEK behandeling. Maar uit eindelijk kun je daar beter voor naar de website van FYEO. Hun zijn immers de experts. Maar ik zal mijn best doen om het even kort samen te vatten in Jip en Janneke taal.

Allereerst worden je ogen verdoofd. Dit gebeurt met druppeltjes. Bij een LASEK  behandeling wordt eerst de toplaag van het hoornvlies verwijderd. Dat doen ze met een soort alcohol. De laag die eronder zit wordt met de laser gecorrigeerd. Dit duurt maximaal 20 seconden per oog. Omdat de toplaag weer moet genezen wordt er een bandagelens aangebracht en die moet dan 5 dagen blijven zitten. Bij de controle afspraak haalt de arts deze er weer van af.  Wil je meer weten? Kijk dan even bij FYEO op de website.

De dag van de behandeling

Omdat ik de avond er voor en op de dag van de behandeling Lorazepam moest innemen was ik nogal wazig op de dag zelf. Een beetje stoned zou je het kunnen noemen. Vanaf mijn huis was het een uur rijden naar de FYEO kliniek en to be honest heb ik de hele weg geslapen. Het gevoel van gezonde spanning of zenuwen had ik dan ook nagenoeg niet. En ik moet je eerlijk zeggen dat daarom de hele ervaring voor mij echt heel relaxed was.

Bij aankomst werden er eerst nog even wat dingen gecheckt. Denk hierbij aan mijn apotheek en NAW gegevens. Toen alles in orde was mocht ik plaats nemen in de wachtruimte. Niet heel veel later werd ik opgehaald en werd ik naar een voorbereidende ruimte gebracht. Hier kreeg ik een prachtig haarnetje en van die zwembad schoentjes aan. Er werden alvast verdovende druppels in mijn ogen gedaan. Ook werd de nabehandeling uitgebreid uitgelegd. Ik kreeg een tasje mee met alle medicatie, een brief voor mijn huisarts en een druppelschema. Wel zo handig want zonder dat schema zou ik heel snel de weg kwijt zijn.

De behandeling!

Eindelijk, de arts kwam mij ophalen en het moment was dan eindelijk echt daar! Nog een paar minuten en het zou er alweer op zitten. Na wat verdovende druppels en voorbereidingen werd er een oogklemmetje aangebracht. Deze is bedoeld zodat je oog gedurende de behandeling niet dicht kan gaan. Dit voelt een heel klein beetje onwennig, maar het deed absoluut geen pijn. De volgende stap vond ik zelf een klein beetje spannend. Maar omdat mijn arts me iedere stap uitlegde en elke seconde mee telde wist ik precies waar ik aan toe was. En dat geeft een heel fijn en rustig gevoel al zeg ik het zelf. Er werd een soort kommetje met alcohol op mijn oog gezet. Dit weekt de bovenste laag los welke daarna door de arts werd weggeveegd. Hierna kwam het echte laseren. Dit duurde al met al 10 seconden en ik voelde of zag er niets van. Na het spoelen werd er een bandagelens aangebracht. Dit is een lensje dat er voor zorgt dat het oog in alle rust goed kan herstellen. Deze lens word na een week verwijderd bij de nacontrole.

Doordat er tussendoor ook elke keer word gespoeld kan ik het geen wat je ziet het beste omschrijven alsof je door een caleidoscoop kijkt. Je ziet van alles glinsteren maar toch zie je ook niets. De behandeling is vrijwel pijnloos verlopen. Ik voelde op 1 oog wel even de alcohol prikken. Maar dat was ook weer zo weg. Eenmaal na de behandeling werd ik meegenomen naar een andere kamer. Hier kwam de arts ook nog even om te vragen of alles ok was en of ik nog vragen had. Vervolgens nam de assistent nog even het schema met mij door en mocht ik alweer naar huis (yes, inclusief een hele stijlvolle zonnebril!).

En we zijn weer thuis!

Ik mocht bij pijn ook nog paracetamol nemen. Maar dit heb ik zelf niet gedaan want het was gewoon niet nodig. Ik heb de dag van de behandeling het lekker rustig aan gedaan en vrijwel alleen geslapen omdat ik door de lorazepam gewoon heel erg moe was. De kids waren naar de opvang en dat is maar goed geweest ook! Zo kon ik echt even volledig uitrusten. Het druppelen  was even wennen, maar na een paar keer missen heb ik het eindelijk onder de knie en volg ik braaf het schema dat ik heb meegekregen. Het is nog erg vroeg, maar tussen de wazige momentjes zie ik al heel scherp. Sterker nog, nu ik dit aan het typen ben kan ik alle letters scherp lezen. Zo nu en dan komt er weer een wazig momentje voorbij, ik denk dat dit het vocht ook is. Over een week ga ik op nacontrole bij de optometrist en wordt het bandagelensje van mijn oog gehaald. Dit is het enige wat ik zo nu en dan voel (let op, voel, het doet dus geen pijn).

Het eindresultaat

Inmiddels heb ik mijn tweede controle gehad en zie ik volgens de arts weer 105%. Klinkt gek, maar dat is goed! Helaas heb ik wel last van een verstopping in mijn ooglid kliertjes. Dit behandel ik nu en als dit eenmaal weg is zou mijn zicht zelfs nog weer wat beter worden dan dat het al is! Het is een kleine complicatie wat wel vaker voorkomt, dus niets aan het handje en het is ook makkelijk te verhelpen. Maar ik durf wel te zeggen dat ik ontzettend blij ben met het resultaat!

Denk jij ook na over het laseren van je ogen? Of wil je nog wat dingen van mij weten? Stuur dan gerust een DM op Instagram!