Wanneer je een kindje hebt met eczeem zit je soms echt met je handen in het haar. Na de zoveelste hormoonzalf, vette creme en speciale voeding geprobeerd te hebben en een enorme uitbraak besloten we toch de teerzalf te proberen. Ik vertel je graag over wat dit voor ons deed, en hoe je het jezelf een stukje makkelijker kunt maken.

Toen wij op vrijdag ochtend weer een hele nacht bezig waren geweest met het vasthouden van de handjes van Noé om te voorkomen dat ze zichzelf helemaal kapot krabte was voor ons de maat vol. Haar hele gezicht en lichaam zaten weer onder het eczeem, en ze was heel erg huilerig. We besloten daarom toch een spoed afspraak te maken met de dermatoloog.

Weer gaf de dermatoloog aan dat we misschien toch maar eens teerzalf moesten proberen. Voor veel kinderen geeft dit per direct verlichting. En hoewel we heel lang hebben gezegd, nee doe maar niet want we willen toch eerst dit of dat proberen riepen we ditmaal gelijk volmondig JA! Niets is vervelender dan je kleintje te zien lijden.

Wat is teerzalf?

Teerzalf is zoals de naam al zegt een zalf wat teer bevat. De teer die er in zit is vermengd met vaseline. Deze combinatie zorgt ervoor dat de huid goed vet gehouden wordt en daarnaast verlicht het ook gelijk de jeuk.

Veel mensen vragen mij, waarom hebben jullie er zo lang mee gewacht als het zo goed helpt. Eerlijk gezegd vraag ik me dat nu ook af. Toch heeft teerzalf een paar nadelen. Zo is het een enorme kliederboel (vooral als je kleintje niet wilt stilliggen), de huid mag echt NIET in de zon komen, de zalf geeft vlekken die je niet meer uit kleding krijgt en daarnaast stinkt het ook een beetje. Maar na een aantal weken goed smeren hebben wij er inmiddels een handigheid in gevonden en valt het toch wel mee. Vooral als je ziet hoe anders Noé is zonder al die vervelende jeuk.

TIPS!

  • Schaf speciale kleertjes aan die vies mogen worden (of pak “oude” kleertjes).
  • Neem broekjes met voetjes
  • Als het van uit je verzekering word gedekt adviseer ik je ook zeker om de silk krabpakjes bij de apotheek te halen. Deze zijn heel zacht en hebben gelijk voetjes en handschoentjes zodat er ook niet gekrabd kan worden.
  • Smeer vroeg in de ochtend en voor het slapen gaan. Voor ons werkte dit het beste omdat we dan vier handen hadden. 2 handen om haar vast te houden zodat ze niet gelijk de zalf weer van haar buik af haalde en 2 om in te smeren. Daarnaast kon ik bijvoorbeeld het smeerwerk doen en kon Bram haar gelijk aankleden. Zo voorkom je dat de kleding gelijk onder de teerzalf zit.
  • Zorg dat je het verwisselen van luiers, kleding en dergelijken op een oude handdoek of deken doet.
  • Zet eerst alles klaar en ga dan pas aan de slag met je kleintje. Wanneer je eenmaal met je handen in de teerzalf zit wil je niet nog met die vieze handen aan je spulletjes zitten.
  • Smeer een paar dagen langer door, ook al lijkt het alsof alles weg is.
  • Ook wanneer je gestopt bent met de teerzalf moet je minimaal 3 dagen de zon nog vermijden (dus ook achter glas!!). En vergeet niet om ten allen tijden de kleine goed in te smeren met factor 50.
  • Neem de tijd!

Ik heb helaas geen tips voor je om de geur van de teerzalf af te nemen. Maar geloof mij maar, wanneer je een gelukkig kind hebt maakt die geur je echt niet meer uit. Wij zijn helemaal gelukkig met de roze teerzalf omdat het echt een verschil maakt. Mocht jij nog twijfelen, probeer het dan gewoon een paar dagen. Je zult zien dat je kleintje echt gelukkiger wordt zonder al die jeuk. Voor ons als ouders is het misschien een hoop gedoe. Maar zoals ik al zei, ik heb het ervoor over!

Hopelijk hebben jullie ook wat aan deze tips. Heb jij ook ervaring met teerzalf en heb je nog meer tips? Laat ze dan zeker achter in de comments!

Handtekening Jamey

teerzalf baby