De huid is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Toch zijn er genoeg vrouwen die niet of nauwelijks aandacht besteden aan de verzorging van de huid. Zonde, want hierdoor kunnen er vroeg of laat problemen ontstaan. Pigmentvlekken, huiduitslag en uitdroging zijn hier enkele voorbeelden van. Reden genoeg om je huid gezond te houden als je het ons vraagt. Maar hoe pak je het eigenlijk aan? In deze tekst helpen wij je op weg.

Schoonmaken

Als je naar een gezonde huid streeft, is het allereerst belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. Doe dit zowel ’s ochtends als ’s avonds. Afspoelen met water is vaak niet voldoende. Gebruik daarom liever een gezichtsreiniger. Breng deze op je huid aan, wrijf het middeltje uit met een wattenschijfje en spoel het er vervolgens af met water.

Verzorgen

Naast schoonmaken moet jij je huid ook verzorgen. Gelukkig zijn er talloze middeltjes die je hier een handje bij kunnen helpen. Als je het etiket of de omschrijving hiervan bekijkt, zie je snel genoeg dat er vaak vitamine C in zit. Dit is niet voor niets, want deze vitamine stimuleert de huid om zichzelf te genezen door meer collageen en elastine aan te maken. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat vitamine C huiduitslag veroorzaakt, want deze vitamine is geschikt voor ieder huidtype.

Hydrateren

Wie zijn huid gezond wil houden, moet ook aan de hydratatie denken. Als je huid gehydrateerd blijft, krijg je minder snel last van rimpels. Daarnaast houdt het je huid zacht en blijft deze er stralend uitzien. Voldoende water drinken helpt je om je huid gehydrateerd te houden, maar dit is niet altijd voldoende. Daarom kan het handig zijn om een dag- en/of nachtcrème te gebruiken.

Een dagcrème houdt je huid overdag gehydrateerd en beschermt tegen externe factoren. De crème wordt vaak gebruikt in het gezicht, maar je kunt hem ook prima aanbrengen in je hals of decolleté. Nachtcrèmes zorgen er op hun beurt voor dat je huid ’s nachts gehydrateerd blijft. Naast hydratatie draagt nachtcrème ook bij aan het herstel van je huid en zorgt het ervoor dat je huid gevoed wordt. De aanmaak van collageen en elastine wordt bovendien gestimuleerd door nachtcrème.

Beschermen

Bescherming is vaak het ondergeschoven kindje als het gaat om het gezond houden van de huid. Veel vrouwen denken simpelweg niet aan hun huid als ze lange tijd in de zon doorbrengen. Zonde, want uv-straling is één van de grootste gevaren voor je huid. Je loopt niet alleen het risico om te verbranden, maar je huid veroudert ook sneller. Uiteindelijk kun je zelfs huidkanker krijgen als jij je huid niet voldoende beschermt tegen de zon.

Om je huid te beschermen tegen de zon, is het belangrijk om je in te smeren. Hier kun je zonnebrand voor gebruiken, maar ook een serum met SPF. Smeer je altijd in voordat je de deur uit gaat en herhaal dit op zonnige dagen om de twee uur. Het is bovendien verstandig om een pet of hoed te dragen als de zon schijnt.