Luiertas en poepvlekken

Het eerste talent van jouw pasgeboren wondertje is schijten. Ze doen het huilend, lachend, terwijl ze eten en als ze spelen. Tijdstip, plaats en gelegenheid maakt ze niet uit, een luxe dat wij als ouders niet meer hebben. Maar niet zelden torpederen ze het (vaak vloeibaar) via de pamper over hun ruggetje, of deponeren ze het simpelweg in dat nieuwe rompertje van oma, poepvlekken. Maar hoe kom je daar nou van af?

Water

Een logische eerste stap. Wassen doe je met water, dus het belangrijkste is dat je de vlek na ontdekking meteen bewerkt met een een overvloedige hoeveelheid van deze vloeistof. Gooi er meteen een beetje enzymrijk schoonmaakazijn op en laat het intrekken. Het scheelt de helft. Een uurtje laten weken in warm sodawater doet ook wonderen. Na het intrekken gooi je het in een wasmachine, je tikt standje hygiënisch aan en dan maar hopen dat de poepvlek als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Poep op de vloer

Als je kind poept doet de zwaartekracht zijn werk, dus valt het altijd naar beneden. Wat handig is, want als het omhoog zou vallen dan moet je bij elk ongelukje een ladder pakken. Heb je vloerbedekking? Dan wordt het schoonmaken een uitdaging.
Spinazievlekken op wit tapijt staat gelijk aan pure horror. Dep de vlek eerst met water zachtjes van binnen naar buiten. Daarna los je een eetlepel fijnwasmiddel op in warm water, maak er een papje van en smeer het samen met een absorberend poeder dik op de vlek. Dan laat je het goed intrekken, neem ondertussen een kop koffie. Daarna zuig je het op (met een stofzuiger, niet met je mond). Zo nodig herhaal je deze handelingen.

Poepvlekken luiers

Zonlicht tegen poepvlekken

In de zomer poepen kinderen ook. Misschien wel over jouw nieuwe picknick kleedje. Laat deze dan vooral liggen, verplaats je sandwich en vruchtensap wel even naar een ander kleedje. Zonlicht schijnt de vlek te bleken, waarna deze makkelijker is schoon te maken. Gooi het kleedje met de gebleekte poepvlek daarna in de was, wrijf de vlek nog even goed in met extra waspoeder en je kunt de volgende dag weer opgelucht en fris naar het park.

Ossengalzeep

De vlek behandelen met ossengalzeep is ook een prima manier om de poepvlek mee te behandelen voordat je het in de was gooit. Als je het toevallig in huis hebt is het zeker de moeite waard om te proberen. Na de behandeling kun je het kledingstuk gewoon wassen met de normale wasvoorschriften.

Succes! En sterkte.