We staan er niet direct zo bij stil, maar een deurmat is eigenlijk van essentieel belang in elk huis. Vaak hebben we er meerdere in en rondom het huis en kopen we ze zonder erbij na te denken. Toch is dat niet slim, want wanneer je over een goede deurmat nadenkt en een kwalitatief exemplaar koopt heb je er veel meer plezier van en voordeel mee. Hoe je de juiste deurmat voor jouw huis kiest? Wij vertellen het je vandaag!

De soorten deurmat

Wist je dat er enorm veel soorten deurmatten zijn? Zo heb je bijvoorbeeld buitenmatten, binnenmatten, droogloopmatten en de standaard deurmatten. Ze komen in allerlei soorten, maten en kleuren dus je kunt je voorstellen dat de keuze reuze is. Welke deurmat jij kiest en nodig hebt is afhankelijk van jouw wensen. Breng die wensen dan ook eerst in kaart voordat je klakkeloos een nieuwe mat gaat kopen. Zo heb je overzicht en weet je wat jij nodig hebt voor jouw huis.

Welke deurmat is ideaal voor welke ruimte?

Een buitenmat is natuurlijk ideaal om voor de voordeur en de achterdeur te leggen. Hiermee loop je al veel minder vuil en viezigheid naar binnen, omdat je vooraf je voeten veegt. Exemplaren met kokosharen zijn bijvoorbeeld een dikke aanrader. Ze maken de zolen van je schoenen goed schoon. Het nadeel is wel dat ze relatief veel slijten en je ze dus regelmatig moet vervangen.

Een mat voor binnen kan ook vanalles zijn. Zo heb je de standaard ‘goedkope’ matten, maar ook droogloopmatten met handige anti-slip. Deze laatste zijn echt heel fijn, omdat je hiermee je schoenen droogmaakt. Hardnekkig vuil blijft er echter wel op zitten. De beste combinatie is dus om een buitenmat van bijvoorbeeld kokos neer te leggen om het vuil van je schoenen te vegen en vervolgens binnen een droogloopmat te hebben waarmee je je schoonzolen droogt.

Drooglopen of vuil eraf?

Twijfel je of je een droogloopmat of een gewone deurmat wilt voor binnen? Test het dan gewoon eens uit wat het beste voor jou werkt. Een droogloopmat is heel dun en heeft een anti-slip laag, waardoor hij goed op zijn plek blijft liggen. Een reguliere deurmat heeft dit vaak iets minder. De reguliere deurmat wordt ook wel een schoonloopmat genoemd, juist omdat je hier dus je schoenen mee schoon loopt. Deze kun je overigens wel heel mooi laten verwerken in je vloer als je een handige klusjesman hebt.

Printje of niet?

Wil je een printje in je deurmat? Dat maakt zowel een buitenmat als een binnenmat natuurlijk veel leuker. Je hebt een deurmat met bijvoorbeeld een quote erop, maar ook met andere kleuren en printjes. Vaak kun je het goed laten matchen met je exterieur of interieur, zodat hij helemaal wegblendt in je interieur. Misschien wil je hem juist laten opvallen, dan is een opvallende print heel erg leuk! Wil je liever voor een bepaalde stijl gaan, zoals bijvoorbeeld de boerderij stijl of juist heel modern? Ook voor al die verschillende stijlen zijn er aparte deurmatten verkrijgbaar. Welke deurmat je ook kiest…er is zeker altijd wel iets bij dat bij jou en jouw wensen en huis past.