Het slaapritme van Manu - 9 maanden

Ik vind het zo leuk om DM’s te krijgen met vragen van jullie. Een van de vragen die ik afgelopen week kreeg was; hoe ziet het slaapritme van Manu er nu uit. In dit artikel vertel ik jullie daar alles over!

Goedemorgen!

Om 7:00 gaat ons kleine wekkertje af. Soms iets eerder, soms iets later. Maar over het algemeen is zijn biologische klok wel stipt op tijd. Zelf vind ik het niet zo erg, maar ik merk dat Noé daardoor wel ook al om 7 uur wakker word terwijl ze anders écht nog wel wat langer door zou slapen. Dat is toch wel een nadeel aan mijn kinderen. Ze worden snel wakker van geluiden. Of naja, onverwachtse geluiden. Wat dat betreft zijn het net twee waakhondjes.

Na een beetje knuffelen gaan we vaak met zijn allen naar beneden. Manu krijgt dan een broodje, vaak een krentenbol en smikkelt die dan lekker op terwijl wij met een bakkie koffie even rustig wakker kunnen worden.

Manu knuffelen in bed

Het 1e slaapje

Om 9:00 merk ik vaak dat Manu al moe begint te worden. (Inmiddels heeft hij dan vaak al 2 boterhammen of krentenbolletjes op). Even verschonen dus en dan leg ik hem in zijn bedje. Voorheen kreeg hij ook nog een fles. Maar die weigert hij nu al een tijdje. Dus daar ben ik maar mee gestopt. Na wat protesteren of rollen in zijn bedje valt hij vaak heel snel in slaap. De ene keer slaapt hij dan van 9:30 tot 11:00 maar het gebeurt ook vaak zat dat hij door slaapt tot 12:00/12:30. Dit is vaak ook mijn meest productieve gedeelte van de dag. Hij slaapt dan zo goed dat ik écht ook wat werk kan verzetten.

Bedtijd manu

Na de lunch en wat fruit gaan we vaak lekker even spelen of boodschapjes doen. Meestal merk ik dan dat hij rond 15:00 wel echt weer toe is aan een dutje. Dit dutje duurt helaas nooit zo lang en daarbij valt hij ook minder snel in slaap als in de ochtend. Met een beetje geluk word hij na een uurtje wakker. Soms wat langer, soms wat korter.

Bedtijd!

Wij hebben de regel dat de kindjes om de beurten naar bed gaan. Vaak proberen we eerst Noé op bed te krijgen want die wilt nog wel eens spoken. Daarnaast hoeven we Manu écht niet wakker in bed te leggen in de hoop dat hij zelf in slaap valt ’s avonds. Overdag doet hij dat wel heel goed. Maar ’s avonds is het dan écht drama. Ten eerste houd hij dan Noé wakker en ten tweede word hij echt helemaal overstuur en ontroostbaar. Dus voor het slapen drinkt hij bij Bram of mij een flesje op de arm waarna wij hem in slaap wiegen. Als hij eenmaal slaapt is het ook echt goed en kunnen we hem met een gerust hart in bed leggen.

Soms vind ik het best vervelend dat we hem nog écht in slaap moeten wiegen ’s avonds. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel echt heel schattig!

Hoe slaapt jouw kindje?

Het slaapritme van Manu - 9 maanden