De zomer is in aantocht, tijd om je lichaam weer op te frissen en bikini ready te maken! Om goed in shape te komen, is het een aanrader om te beginnen met hardlopen. Het is een relatief makkelijke sport, die je op elk moment van de dag zou kunnen uitvoeren. Maar hoe kun je hier het beste aan beginnen, zonder de eerste beste blessure op te lopen? Lees hieronder mijn 5 ultieme tips!

Begin rustig.

Het klinkt natuurlijk ideaal om meteen 5 kilometer te rennen, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Begin daarom rustig en maak een schema waarin je opbouwt. Deze schema’s kun je online vinden, maar ook samen maken met een personal trainer.

Investeer in goede hardloopschoenen.

Ja, ook wanneer je kleine stukjes rent is het investeren in goede hardloopschoenen van groot belang. Hiermee voorkom je pijn en het belasten van je spieren, met blessures tot gevolg. Informeer eens bij een sportzaak, of kijk rond op internet.

Begin met een warming up en eindig met een cooling down.

Het is belangrijk om je lichaam op te warmen voordat je begint met hardlopen. Wandel een stukje en doe wat spieroefeningen. Na je training is het net zo belangrijk om een cooling down te doen. Ook hier kun je even uitlopen, om vervolgens wat stretch oefeningen te doen. Zo voorkom je overbelasting en blessures.

stretch hardlopen

Investeer in een horloge.

Wanneer je het hardlopen écht professioneel wil aanpakken, kun je investeren in een smart horloge of Fitbit. Dit horloge ondersteunt verschillende apps die je kunnen helpen bij het hardlopen, via bluetooth kun je hem verbinden met je iPhone voor muziek en houdt hij je fitnessdata bij. Denk hierbij aan loop- tempo en afstand, tijd en hartslag. De must voor de echte sporter.

hardlopen

Last but not least: luister naar je lichaam en bepaal je eigen tempo.

Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen, bepaal dus je eigen tempo en wandel tussendoor wanneer dit nodig is. Ook wanneer je last krijgt van je spieren, kun je beter even wandelen en rustig aan doen. Het is zonde wanneer je door je eigen wilskracht een blessure oploopt! Hardlopen leuk maken doe je zelf. Dus probeer tijdens het hardlopen te denken aan wat jij leuk vind en wat er voor zorgt dat jij net even die paar meter verder wilt gaan.

En, ben je al een beetje overgehaald om te beginnen met hardlopen? En nu op naar de winkel voor die fijne kleding, die goede hardloopschoenen en dat toffe Casio horloge. Vergeet niet naar je lichaam te luisteren en rustig te beginnen!

Loop jij wel eens hard?

Laatste update: 18/12/2019

Hardlopen voor beginners