Met de winter in aantocht ben je straks vast niet de enige Nederlander die naar centraal Europa vertrekt voor een waanzinnige skivakantie. Maar wat als je nog nooit geskied hebt? Daar sta je dan straks; onhandig en wiebelig op de lange latten. Wat kun je nu alvast doen om je skivakantie zo succesvol te laten verlopen? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Voorbereidingen op je skivakantie: de locatie

Waar ga je skivakantie vieren? Verreweg de meeste landgenoten trekken straks naar Oostenrijk, Italië en Frankrijk, maar er zijn natuurlijk meer skigebieden in Europa, zoals in Scandinavië en Oost-Europa. Denk maar eens aan skiën in het hoge Tatra Gebergte in Slowakije bijvoorbeeld. Dergelijke skioorden groeien in populariteit vanwege de relatieve rust. Bedenk dus van te voren goed of je de drukte wilt opzoeken, of juist de rust. Daarnaast zijn er skigebieden die geschikt zijn voor beginners, met brede en lage afdalingen – dit zijn groene en blauwe pistes.

Allemaal zaken die jouw eerste skivakantie tot een succes kunnen maken! En uiteraard ga je nooit, maar dan ook echt nooit off piste skiën; dit is levensgevaarlijk en heeft al tot de nodige fatale ongelukken geleid ivm lawinegevaar.

Bedenk ook hoe ver je wilt reizen. Treinen rijden vanuit Nederland naar enkele populaire skioorden, terwijl er geen rechtstreekse verbinding is naar het Tatragebergte. Ga je met de auto, schaf dan sneeuwkettingen en een skibox aan, iets wat zeker geen overbodige luxe is.

De reisverzekering

Heb je eenmaal je bestemming vastgelegd, dan kan het belangrijk zijn om een reisverzekering af te sluiten, aangezien skiën risicovoller is dan een strandvakantie doorgaans. Denk nu niet: ik blijf in Europa, mijn ziektekosten zijn gedekt. Elders kunnen de ziektekosten voor bepaalde behandelingen hoger liggen en het verschil wordt niet altijd gedekt. Je kunt hierdoor met hoge kosten overblijven. Informeer hiernaar bij het reisbureau.

Alvast oefenen!

Er zijn enkele locaties in Nederland waar je indoor kunt skiën. Maak er gebruik van om alvast te kunnen oefenen. Natuurlijk bezoek je niet zomaar een indoor ski locatie tijdens topdrukte, maar boek je bij voorkeur enkele privé lessen. Tijdens een privéles onder leiding van een skileraar kun je alvast wennen en zal het skiën je naar alle waarschijnlijkheid tijdens je skivakantie iets gemakkelijker afgaan.

Skikleding

Een skivakantie kan al snel duur uitpakken doordat je natuurlijk over een ski uitrusting moet beschikken; je hebt ski’s nodig, maar ook skikleding en accessoires. Wie nog nooit geskied heeft kan het beste dergelijke spullen lenen van iemand anders, of voor een zacht prijsje aanschaffen op bijvoorbeeld Marktplaats. Je weet immers niet of het skiën je bevalt en de investering voor eenmalig gebruik is zonde. Tweedehands kopen is dus zeker een aanrader, maar ook huren op locatie is vaak mogelijk van ski’s, stokken, helm en schoenen. Je skipak, handschoenen en bril regel je bij voorkeur hier. Zorg ervoor dat je een opvallend skipak aanschaft, zodat je altijd goed zichtbaar bent.