Het is al 100x in het nieuws geweest. Hamsteren, omdat je bang bent zonder te zitten nu heel het land te kampen heeft met het corona virus. Maar waarom zou je het doen? Ik vind er wat van.

Eerder schreef ik een artikel over hoe je je kan voorbereiden op het corona virus. Daarin vertelde ik ook al dat hamsteren echt niet nodig is, maar je je wel kan voorbereiden door een aantal dingetjes in huis te hebben.  Een doosje paracetemol, wat eten om de week door te komen en bijvoorbeeld een pak flesvoeding. Echter had ik niet verwacht dat wij, de nuchtere Hollanders, als idioten zouden gaan hamsteren. 

Het is niet nodig, waarom doen we het dan toch?!

Premier Rutten, vele experts en zelfs de wc-papier man geven aan dat hamsteren niet nodig is. Toch doen we het massaal. Ik denk dat dit voornamelijk komt door het meeloop gedrag. Mensen raken in paniek dat er een tekort is aan wc rollen door een nieuwsitem over een gezin uit Australië dat per ongeluk 43 dozen in plaats van 43 rollen bestelde. Om de een of andere reden hebben mensen alleen onthouden dat er door iemand zo veel is ingeslagen. Dat het per ongeluk was en totaal niet gerelateerd is aan het corona virus dat vergeet men voor het gemak.

En waarom al die paracetemol?

Nog zo’n dom iets. Mensen lezen op internet dat je (wanneer je het corona virus hebt) enkel kan uitzieken en eventueel paracetemol kan nemen en denken gelijk dat dat simpele 500mg pilletje dat je normaal voor een hoofdpijntje neemt dé oplossing is voor al hun problemen. En daarom besluiten we massaal tientallen doosjes in te slaan. 

Maar wat heb je er nou aan?

HELEMAAL NIETS! Het enige wat er nu gebeurt is dat de mensen die écht iets nodig hebben misgrijpen en bijvoorbeeld de risicogroep ook nog eens voor niets naar de winkel gaat omdat dat doosje paracetemol al niet meer te krijgen is. Laat staan dat je nog ergens een wc rol vind. Die risicogroep die wij met zijn allen juist moeten beschermen word nu juist in gevaar gebracht. 

Dit stomme virus is verschrikkelijk en kost levens, maar het paniekerige hamsteren is nog dommer. Je helpt er niemand mee. Dus mijn oproep luid, stop er mee! Denk aan de mede mens en help elkaar. Ben ik al te laat en heb je al 10 doosjes paracetemol in je kast staan? Vraag dan eens om je heen of bijvoorbeeld je opa of oma, je buurvrouw of flatgenoot misschien een doosje kan gebruiken. Zo bespaar je iemand weer een rit naar de winkel en help je iemand.

En voor de volgende keer dat je in paniek raakt, adem in en uit en tel even rustig tot 10. We komen er wel weer doorheen!