Grote poriën? Dit kan je er tegen doen

Op een dag sta je voor de spiegel en je ziet tot je ontzetting dat de poriën op je neus groter lijken te worden. Gezichtsbedrog? Nee helaas, meestal niet. Er zijn verschillende oorzaken voor het groter worden van je poriën. Wil je die grove poriën verkleinen? In dit artikel zal ik  je vertellen hoe je eraan komt en wat je er aan  kunt doen!

Oorzaak grote poriën

Laten we bij het begin beginnen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je grove poriën krijgt of misschien al had:

  1. Ouderdom. Doordat we ouder worden, neemt de aanmaak van collageen in de huid af. Daardoor vermindert de stevigheid van de huid en daarmee ook die van de wandjes van de poriën.
  2. Grove poriën acné. Eigenlijk een verstopping van de poriën. Eén van de meest voorkomende oorzaken van grove poriën die met name bij een vette huid voorkomen. De talgklieren van de huid zijn overactief en produceren veel talg. Daardoor raken de poriën verstopt.
  3. Uv-straling. Als je veel in de zon zit, wordt na verloop van tijd je huid dikker. Het aantal huidcellen rond de poriën neemt dan namelijk toe, waardoor de poriën groter lijken.
  4. Erfelijkheid. Soms zit het in de familie. Als je vader of moeder of beiden last hebben van grove poriën, dan heb je kans dat jij dat ook vroeger of later krijgt.

Grote poriën kleiner maken

Misschien heb je al van alles geprobeerd om met cosmetica, crèmes of andere middelen je poriën te verkleinen. Helaas werken die middeltjes doorgaans niet. Datzelfde geldt voor alle huismiddeltjes die ervoor gebruikt worden. Omdat grote poriën toch heel vaak een bron van ergernis zijn voor wie ze heeft, zal ik een aantal manieren omschrijven die succesvol zijn bij grote poriën behandelen.

Grove poriën Botox

Grote poriën die ontstaan door acne of andere verstoppingsproblemen van de vaak vette huid, kunnen worden behandeld met Botox. Door de Botox wordt de aanmaak van de talgproductie geremd. Dat heeft niet alleen minder acné tot gevolg, maar ook worden de poriën in het behandelde gebied een stuk kleiner. Het klinkt misschien heel heftig, maar het kan echt een goede oplossing zijn!

Grove poriën chemische peeling

Een chemische peeling is een weldaad voor je huid. Deze huidherstellende behandeling geeft je huid een enorme boost. Door een chemische peeling te laten doen, zal je huid zichzelf gaan vernieuwen en ook weer meer collageen aanmaken. Daardoor krijg je een verjongend effect. De huid is na de peeling weer fris en strak. 

Er zijn drie verschillende soorten chemische peelings, namelijk lichte, middelmatige en diepe. Welke peeling voor jou geschikt is, hangt natuurlijk af van de reden dat je de peeling laat doen. Maar daar word je uiteraard goed bij geholpen.

Chemische peelings kunnen een oplossing zijn voor:

  • Grove poriën;
  • Pigmentvlekken;
  • Acné;
  • Contourverslapping;
  • Huidverjonging;
  • Droogtelijntjes.

Grove poriën laserbehandeling

Grove poriën verminderen met een laserbehandeling. De laserbehandeling werkt met lichtstralen. Met de laser worden hele kleine pulsjes op de huid gegeven, waardoor het bovenste laagje van de huid verwijderd wordt. De dermis, de huid onder het huidoppervlak wordt gelijkertijd verwarmd, waardoor de productie van collageen en elastine in de huid weer wordt geactiveerd. De behandeling maakt de huid frisser, jonger en steviger en verhelpt huidproblemen zoals in dit geval grove poriën. 

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad!