Het voorjaar is eindelijk echt begonnen en ik vind het heerlijk om dan weer lekker buiten te gaan zitten en genieten van de zon. Maar de tuin is na een heftige winter niet om aan te zien. Je kent het wel groene aanslag, op de tegels en de tuinmeubels. Vandaag heb ik een aantal tips voor je om er van af te komen.

Zelf heb ik houten tuinmeubels en daar zie je na de herfst en de winter meteen overal groene aanslag verschijnen. Het liefst maak ik dit elk voorjaar schoon zodat het niet teveel aanslag wordt en ik het nog normaal kan weghalen. Nu hoor ik je denken, je kunt toch ook de tuinmeubels naar binnen halen? Klopt, alleen hebben we daar gewoonweg de ruimte niet voor.

De grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

Het verwijderen van groene aanslag vond ik altijd erg vervelend omdat ik uren op de grond aan het schrobben om de aanslag weg te krijgen tot ik deze tip las en het uitprobeerde. Je kunt namelijk schoonmaakazijn verdunnen met lauwwarm water en gewoon over de tegels verspreiden. Nadat je dit gedaan hebt, kun je met een bezem schrobben en de groene aanslag van mos en algen is vrijwel meteen weg. Je kunt dit het beste doen na een droge tijd zoals de aanslag het azijn goed opneemt. Binnen no-time zie je een groot verschil en kun je weer lekker in de tuin zitten op schone tegels.

Ook kun je met een hogedrukspuit aan de slag. Het voordeel is dat je tegels (en eventueel meubels) heel snel weer brandschoon zijn. Het nadeel is dat de opspattende modder overal gaat zitten en je vervolgens je ramen opnieuw kan gaan lappen. Ook ben je erg lang bezig omdat je maar een kleine oppervlakte raakt met de straal.

En een van mijn favoriete manieren is ook gelijk enorm simpel. Een fles HG groene aanslagreiniger en je bent er zo van af. Het kost wel iets meer dan schoonmaakazijn, maar je tuin ruikt niet gelijk zo vies. Sommige winkels hebben nu een actie verpakking waarbij je gelijk een opzet stuk voor de gieter krijgt en je de aanslagreiniger heel makkelijk verdeeld kunt aanbrengen.

Het schoonmaken van de tuinmeubels

Naast de tegels zijn vaak ook de tuinmeubels voorzien van een groene aanslag. Het is niet aan te raden dit met schoonmaakazijn te behandelen en daarom heb ik daar een andere tip voor. Een combinatie van groene zeep, soda en warm water, dat heeft iedereen wel in huis. Met een harde borstel breng je het aan op de tuinmeubels en begint het schrobben. Je hoeft bijna geen kracht te zetten en de groene aanslag verdwijnt voor de zon. Na het schrobben moet je de meubels en schoonmaken met schoon water want anders trekt de vuiligheid alsnog in de meubels. Na deze grote schoonmaak kun je weer heerlijk in de tuin zitten zonder irritaties van groene aanslag.

Hoe verwijder jij groene aanslag in de tuin?

Handtekening Jamey