Als je een baby krijgt betekent dit dat er erg veel gaat veranderen. Niet alleen voor jullie, maar ook voor je huisdieren zal de komst van een baby spannend zijn. De aandacht zal anders worden verdeeld en je dagelijkse routine wordt helemaal door elkaar geschud. Ik geef je graag aan waar je op moet letten met een nieuwe baby en huisdieren.

Probeer op tijd te beginnen met de voorbereiding. Je moet ervoor zorgen dat je huisdieren op tijd door hebben dat er aanpassingen worden gedaan in de woning. Vaak komen de meeste problemen omdat het hele huis anders voelt en niet zozeer door de aanwezigheid van de baby zelf. Plaats de box bijvoorbeeld op tijd in de woonkamer en leer je huisdieren alvast dat ze hier niet in mogen. Doordat je huisdieren hier rustig aan kunnen wennen zullen ze de baby ook eerder met rust laten als hij of zij later in de box ligt te slapen.

Gezonde huisdieren

Zorg ervoor dat je huisdieren gezond zijn als de baby komt. Het is namelijk zo dat als dieren ziek of gestrest zijn ze ook anders reageren op veranderingen. Het is dan goed mogelijk dat ze hier heel agressief op reageren. Ook als je huisdier ergens pijn heeft en de baby raakt het huisdier op de pijnlijke plek, kunnen ze erg heftig reageren. Het is daarom erg verstandig om een check te laten uitvoeren bij de dierenarts.

Hulp tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je hebt een kat, dan is het verstandig om op tijd hulp in te schakelen van iemand die je helpt bij het verschonen van de kattenbak. Als je zwanger bent is dit namelijk niet verstandig om zelf te doen in verband met toxoplasmose. Omdat wij Milo hebben en ik vooral aan het einde van mijn zwangerschap moeite heb met lange wandelingen helpt de buurvrouw af en toe moet het wandelen van de hond.

Oppas voor je huisdieren

Het is mogelijk dat je in verband met de bevalling van je baby in het ziekenhuis moet verblijven. Dit betekent dat jij je huisdieren tijdelijk thuis moet achterlaten. Als je alvast een oppas regelt voor je huisdieren dan hoef jij je hier in ieder geval geen zorgen meer over te maken.

Eerste kennismaking

Kom je net van het ziekenhuis met je baby thuis? Pas dan op als je de baby in je armen hebt en je huisdier je graag enthousiast wilt begroeten. Vooral als je lang bent weggeweest kan dit gevaarlijk zijn. De hond kan je namelijk omver springen. Veel mensen adviseren om de maxi-cosi op de grond te zetten (en er uiteraard wel bij te blijven) zodat je hondje of kat rustig even kan verkennen.

Hoe is dit bij jullie gegaan, konden de huisdieren met de komst van de baby omgaan?

Handtekening Jamey