Autobezit wordt onder jongvolwassenen de laatste jaren minder populair. Wist je dat bijvoorbeeld dat slechts 25 procent van alle personenauto’s in Nederland in bezit is van iemand jonger dan 40 jaar? Hoewel er steeds meer wordt ingezet op gebruik van het openbaar vervoer of deelvoertuigen, kan een eigen auto soms toch heel handig zijn. Omdat je bijvoorbeeld ergens anders gaat werken, en die plek niet goed met het ov te bereiken is. Of omdat je zwanger bent, en je je baby straks gemakkelijk en veilig wil kunnen vervoeren. Een auto is overigens wel een grote uitgave, en niet iedereen heeft genoeg spaargeld ervoor. Op welke twee manieren kun je geld lenen voor een auto?

De overwaarde van je woning gebruiken

De woningmarkt is al jarenlang volledig oververhit. De coronacrisis heeft hier geen effect op gehad, iets dat eerder wel nog werd verwacht. De laatste maanden van 2021 was er namelijk zelfs sprake van een recordstijging van de woningprijzen. Vooral starters kunnen vanwege de alsmaar stijgende prijzen moeilijk aan een betaalbare woning komen. Heb jij wel nog het geluk gehad dat je een paar jaar geleden – toen de prijzen nog veel lager waren – een woning hebt kunnen kopen? Mazzel, want dan kun je ook profiteren van de stijgende woningprijzen.

Door de stijgende prijzen worden woningen meer waard, zonder dat je er eigenlijk iets voor hoeft te doen. Dit geld zit alleen wel vast in de stenen. Wil je dit bedrag ten gelde maken, zonder dat je je woning hoeft te verkopen? Gebruik je overwaarde dan, door hier een extra hypotheek op te nemen. Deze optie is aantrekkelijk doordat de hypotheekrente nog steeds relatief laag is. Wel moet je rekening houden met extra kosten bij het uitbreiden van je hypotheek, onder andere door afsluit-, notaris- en taxatiekosten.

Een lening afsluiten voor de aanschaf van een auto

Op een andere manier geld lenen voor een auto, is mogelijk door een consumptief krediet af te sluiten. Bij de aanschaf van een auto kiezen de meeste mensen voor een persoonlijke lening. Bij het afsluiten van een dergelijke lening leg je het rentepercentage en de looptijd vast. De maandlasten blijven hierdoor gelijk. Iedere maand betaal je een bepaald bedrag aan de geldverstrekker. Dit bestaat deels uit aflossing, en deels uit rente. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Op deze manier geld lenen voor een auto heeft diverse voordelen. Zo is de doorlooptijd van een aanvraag van een consumptief krediet veel korter dan bij een hypotheek. In de meeste gevallen kun je het geld al binnen een paar dagen op je rekening hebben. Daarnaast krijg je niet te maken met allerlei bijkomende kosten, zoals afsluitkosten. Een nadeel van een consumptief krediet is wel dat de rentes iets hoger zijn dan die van een hypotheek.

De beste optie?

Wat de beste optie is als je geld wil lenen voor een auto? Dat is afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Bekijk daarom goed welke opties te hebt, en bereken wat de afzonderlijke manieren je gaat kosten. Op deze manier pas je de financiering die het beste bij jou past.