Ik lees regelmatig stukjes over moeders die het vreselijk vonden dat ze geen borstvoeding konden of wilde geven. Nou, ik heb een nieuwtje voor je. Ik heb er echt werkelijk geen seconde spijt van gehad nu ik er aan terugdenk. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Eerlijk is eerlijk. Voor en tijdens mijn zwangerschap had ik wel de wens om zolang het mogelijk zou zijn borstvoeding te geven. Het is natuurlijk het allerbeste voor je baby. Er zijn niet voor niets duizenden onderzoeken naar geweest. Maar wanneer je ge:?”|

Waarom borstvoeding voor mij geen optie was

Mijn bevalling was zacht uitgedrukt geen pretje. Alles ging super snel, ik raakte in paniek en had last van een weeën storm. En helaas kon de anesthesist na 3 keer nog geen goede ruggenprik zetten waardoor ook verdoving niet mogelijk was. Dit resulteerde in een hele heftige bevalling met tenenkrommend veel pijn. Noé wou er tot overmaakt van ramp ook niet uit komen na 5 kwartier persen dus werd ze het laatste stukje geholpen door middel van de vacuümpomp. Ik zal niet in details treden, maar je zult wel begrijpen dat er een aantal hechtingen nodig waren nadien.

Maar dat magische moment waar alle moeders het over hebben, dat moment dat alle pijn verdwijnt wanneer je je kindje in je armen hebt. Dat heb ik helaas niet mogen ervaren. Ik verging van de pijn. Ook al was alles down there verdoofd, ik voelde echt ALLES. En tot overmaat van ramp waren ook de naweeën heel erg heftig. Het moment dat ik Noé voor het eerst mocht aanleggen kreeg ik direct enorme naweeën. Geen ramp zei de verloskundige, dan proberen we het later toch nog een keer? Maar ook de 2e, 3e en 4e keer ging ik kapot van de pijn. Zo erg dat ik gewoon in tranen uitbarstte. Nee, dit was absoluut niet hoe ik mij dat “speciale momentje” had voorgesteld.

Moeder met kindje die geen borstvoeding geeft

Ook de verloskundige was het met mij eens

Na een paar mislukte pogingen kwam de verloskundige bij mij zitten. Ze vertelde mij dat er absoluut geen schaamte zit in het feit dat ik zo veel pijn had tijdens het geven van borstvoeding. De pijn die ik had was niet het geen wat ik zou moeten voelen tijdens het geven van borstvoeding. Ze vertelde mij dat het niet de bedoeling was dat ik er tegen op zou gaan zien. Dat dit juist slecht zou zijn voor de band tussen mij en mijn prachtige, kerngezonde dochtertje. Vanaf dat moment viel er een blok van schuld van mijn schouders af. Noé ging over op gewone fles voeding, zij vond het heerlijk. En ik? Ik genoot pijn vrij van iedere seconde.

Mis ik het “momentje”

Nee, absoluut niet. Want ook met flesvoeding geven heb je een intens mooi momentje. Het is echt een absolute fabel dat moeders die borstvoeding alleen speciale momentjes hebben. Ik weet nog heel goed dat ze heerlijk tegen mij aan kroop en mij diep in mijn ogen aanstaarde tijdens die fles momentjes. Echt hoor, het feit dat ik zonder pijn kon voeden en echt kon genieten van mijn kraamtijd is het opgeven van de borstvoeding absoluut waard geweest. No shame in that!

Heb jij borst of flesvoeding gegeven?