Wat vliegt de tijd toch weer. Nog maar een paar weken en we zitten alweer in 2019. Rond deze tijd van het jaar is het ook weer van belang om je zorgverzekering te dubbel checken. Waarom? Lees snel verder, dan leg ik het aan je uit.

Een zorgverzekering is in ons land gelukkig verplicht. Ik zeg gelukkig, want ik ken ook de verhalen in landen waar dit en zorg krijgen niet vanzelfsprekend is. We betalen er wel veel voor, maar uiteindelijk ben ik van mening dat dit ook wel noodzakelijk is. Nou kun je (zoals bijvoorbeeld mijn ouders doen) jarenlang bij dezelfde verzekeraar blijven puur om het gemak. Maar soms kan dat ook betekenen dat je dief van je eigen portemonnee bent of misschien zelfs wel onderverzekerd bent. Het advies is dan ook, check elk jaar even of je nog wel goed zit en stap zo nodig over.

Ben ik verkeerd verzekerd?

Maar goed, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want waarom kan je nou ergens verkeerd zitten? Nou er zijn toch wel een aantal zaken waar je tegenaan kunt lopen. Waaronder het onderverzekerd zijn. Neem mij even als voorbeeld, vorig jaar was ik zwanger. Als ik toen niet van verzekering was overgestapt hadden er helaas veel kosten op mijn eigen bordje terecht gekomen. En dat is natuurlijk geen pretje. Gelukkig was ik wel op tijd en heb ik een hele goede verzekering genomen die perfect aansloot bij mijn situatie. Gelijk een tip: Sta ook even stil bij mogelijke zorg die je het komende jaar denkt nodig te hebben.

 Over verzekerd?

Oververzekeren is ook zo’n dingetje. Neem bijvoorbeeld een brilvergoeding. In sommige verzekeringen zit dit erbij. Maar wat nou als jij geen slechte ogen hebt? Dan heb jij daar toch helemaal niets aan? Of wat dacht je van orthodontie? Ook zoiets wat bijvoorbeeld ik niet meer nodig heb. Dit hoeft dan ook niet meer in mijn pakket te zitten. Allemaal punten waar je op kunt letten, want in sommige gevallen kan dit je ook weer een hoop geld besparen.

En als laatste reden kan het natuurlijk ook zijn dat je huidige polis is veranderd. Dit kan in prijs zijn, maar ook in voorwaarden. Het is dan ook altijd goed om die ook even na te kijken. Ook al wil je niet overstappen. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je halverwege het nieuwe waar achter dingen komt waar je geen rekening mee had gehouden!

Nu je weet waarom het van belang is om elk jaar even je verzekering te checken komt natuurlijk de vraag: hoe begin ik dan hiermee? Je kunt ervoor kiezen om alle sites af te gaan en alle verzekeringen naast elkaar te gaan leggen. Of tientallen telefoontjes te gaan plegen naar diverse zorgverzekeraars. Maar dan ben je natuurlijk ontzettend veel tijd kwijt en eerlijk is eerlijk de taal die soms op de polissen staat begrijp ik ook niet altijd. De Consumentenbond kan je gelukkig helpen met hun zorgvergelijker. Hier kun je heel simpel bekijken welke zorgverzekering bij jou en jouw situatie past.

Kijk jij ook elk jaar of je zorgverzekering nog helemaal up-to-date is?