Als kind vond ik een zolderkamer altijd geweldig. Door het puntdak kreeg ik het idee dat ik in een hut of een tent zat. Op regenachtige dagen luisterde ik naar de regen dat op de dakpannen viel en las ik ondertussen de spannendste boeken.

Van dat romantische idee bleef niets over toen ik volwassen werd en telkens mijn hoofd stootte als ik de was van mijn kind uit een hoek van de zolder moest rapen. Voor mensen die geen yoga beoefenen is het helemaal mission impossible. Ik wilde meer (bruikbare) ruimte op zolder, dus was het aanschaffen van een dakkapel een logische stap. Maar wat is nu de beste dakkapel? En mag je dat zomaar plaatsen?

De aanschaf

Als je van die donkere en krappe zolder een ruime en lichte kamer wilt maken dan is een dakkapel kopen een goede oplossing. Er zijn tal van bedrijven die dit aanbieden, dus laat jezelf goed informeren en vraag bij meerdere bedrijven offertes aan zodat je geen kat in de zak koopt. Het is ook verstandig om de recensies te lezen over het bedrijf waar je mee in zee wilt gaan. Een mooie dakkapel kan de waarde van je huis doen stijgen, dus is het tevens een goede investering!

Regels voor het plaatsen van een dakkapel

Een vergunning voor het aanvragen van een dakkapel kost al snel 400 euro. Er is echter ook de optie om een dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen. De hiervoor gelden wel een paar regeltjes, we zetten er een paar op een rij.

– De dakkapel dient te worden geplaatst aan de zijkant of de achterkant van uw huis en mag de maximale maat hebben van het huis (min 1 meter).

– De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn. De onderkant moet tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet liggen en moet minimaal een halve meter onder de daknok zijn. Bij een rijtjeshuis geldt dat de zijkanten minimaal een halve meter van de woningscheidende muren liggen. Als je wilt afwijken van deze regels dan zal je een bouwvergunning bij de gemeente aan moeten vragen.

Geniet van de ruimte

Een dakkapel kan vaak al binnen 1 dag worden geplaatst. Dus maak je keuze en geniet van de voordelen die deze uitbouw met zich meebrengt! En je hoeft geen limbo meer te dansen als je de was op wilt rapen, ook niet onbelangrijk.