Hier wilde ze nog wel delen

Het is een fase, het hoort er bij. Ik hoor het al mijn (mama) vriendinnen zeggen. Maar eigenlijk vind ik het helemaal niet zo leuk. In eens wilt Noé niet meer delen.

Zo begon het

Noé speelt altijd wel heel erg leuk met haar oudere neefje. Ze verschillen maar 6 maanden van elkaar en kunnen zo een hele middag achter elkaar aan hobbelen zonder enige traan. Tot een paar weken geleden het drama begon. Haar neefje was aan het spelen met een puzzel, en ja hoor, madam wilde die ook graag. Maar dat er nu iemand anders mee speelt maakt haar niets uit. Ze schuift rustig aan en begint de hele puzzel te claimen. Dit ging zonder huilen of boze gebaren hoor, maar haar grote neefje liet het allemaal heel lief toe.

De weken er op ging ik het iets beter in de gaten houden. Want ook met ons wilde ze dingen niet meer delen. We mogen wel mee spelen. Maar als ik dan vraag of ik een bepaalde pop even mocht of een van haar knuffeltjes was het resoluut nee! Ik probeerde haar dan rustig uit te leggen dat we samen konden delen. Maar ook daar wilde ze niets van weten. Sterker nog, ze loopt snel weg. 

knuffels

Geen man overboord toch?

Zou je denken? Afgelopen weekend was het raak. Ze was al een klein beetje humeurig. Maar wanneer de kids van Sanne (James en Isé) kwamen spelen ging ik er wel van uit dat het allemaal los zou lopen want daar heeft ze het echt altijd super leuk mee. Zodra de kindjes binnen kwamen liepen ze linearecta naar de speeltafel. Niet gek natuurlijk want al dat leuke speelgoed, daar wil je toch mee spelen! Voor ik ook maar een kop koffie kon inschenken hoorde ik Noé al brullen. Wat is daar nou aan de hand??

Niks ernstigs, maar ze had in de gaten gekregen dat Isé met een van haar poppen aan het spelen was. En als ze ergens beschermend over is zijn het wel haar poppen en knuffels. Ze is er altijd heel erg lief voor. Ze worden allemaal 1 voor 1 in bed gestopt en krijgen een warm dekentje over zich heen waarna ze er zelf onder het dekentje bij gaat liggen. Maar goed, dat ter zijde. Het brul festijn was begonnen.

niet meer delen

Afpakken

Dat iemand anders met haar speelgoed speelt snapt ze niet helemaal. Soms is het helemaal goed en is er niets aan de hand. Maar op een ander moment kan ze ook zo omslaan en boos worden dat een ander kindje er met haar pop of blokken vandoor gaat. Ik blijf haar rustig uitleggen dat als we samen spelen we ook samen delen. Maar het gebeurt ook wel eens dat ik het niet direct zie gebeuren en ze bijvoorbeeld de pop weer terug afpakt. Dan krijg je in sommige gevallen wel eens een brul festijn of boze brabbels. En wat ze ook zo leuk kan doen is dan boos met haar armen zwaaien. Het is moeilijk om dan serieus te blijven want het ziet er stiekem ook zo grappig uit.

Ik hoop maar dat het een fase is, want er is een broertje onderweg en dan zal ze toch ook meer moeten gaan delen. Heb jij tips of tricks? Laat ze dan vooral achter in de comments!