Eerste hulp bij baby verkoudheid banner

Een verkoudheid bij je baby, vreselijk vervelend maar gelukkig vaak onschuldig. Maar hoe kan je de klachten verminderen voor je kindje? In dit artikel vind je een aantal tips.

Een verkoudheid?

We hebben er allemaal wel eens last van. Vaak in het najaar of de winter. Toch kan het het hele jaar door voorkomen. Heel simpel uitgelegd is het een virus dat word verspreid via vochtdruppels. Het is dan ook niet gek dat kleine kinderen die naar de kinderopvang gaan vaker verkouden zijn. Denk maar eens aan het speelgoed, het samenzijn met andere kindjes en het feit dat de kleintjes vaak nog geen handje voor hun mond doen als ze niezen. Omdat een baby nog niet veel weerstand heeft kan het maar zo gebeuren dat je kindje wel 10 keer per jaar verkouden word. Niet iets om naar uit te kijken dus!

Symptomen bij een verkouden baby

Wanneer een baby verkouden is kun je de volgende symptomen zien.

  • Hoesten
  • Verstopte neus
  • Snotneus
  • Traan oogjes
  • Niezen
  • Hangerig
  • Huilen

Je kunt het dus vergelijken met wanneer jij zelf een verkoudheid hebt. Helaas kunnen baby’s nog niet uitspreken wat er aan de hand is. En dat resulteert helaas vaak in huilen.

handen wassen

Zo voorkom je een verkoudheid!

Het virus verspreid zich heel makkelijk. Vooral wanneer er speelgoed gedeeld word of wanneer bijvoorbeeld je andere kindje naar de opvang is geweest. Je kunt het dan bijna niet voorkomen dat ook jouw baby verkoudheid klachten krijgt.

Wat kan je wel doen?

– Was regelmatig je handen
– Nies en hoest in je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Desinfecteer speelgoed regelmatig

Tips!

Een snotneus bij een baby is lastig. Het kan er voor zorgen dat je kindje slecht slaapt en dat zorgt er weer voor dat je baby grumpy en huilerig word.

neusreiniger

Met een neusreiniger kun je heel makkelijk het snot uit je baby zijn/haar neusje halen. Een baby kan immers nog niet zelf zijn neusje snuiten. Doe dit regelmatig en zorg er voor dat je de neusreiniger na iedere keer goed schoonmaakt.

Verhoog het bedje. Je herkent het misschien wel als een reflux tip. Maar ook bij een vervelende verkoudheid kan dit er voor zorgen dat je kindje beter zal slapen.

Zit het neusje juist verstopt? Dan kan LUUF verkoudheidsbalsem erg goed helpen. Dit zorgt juist voor verlichting. Let op, dit mag je wel pas gebruiken vanaf 5 maanden.

Twijfel je of het misschien iets anders is, of bijvoorbeeld Corona? Neem dan gelijk contact op met je huisarts. Vooral wanneer je kindje andere klachten zoals koorts, sufheid en benauwd word. Liever een keertje extra bellen dan spijt achteraf!

Eerste hulp bij baby verkoudheid