Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen vastgeplakt zit aan zijn of haar smartphone. Stiekem is dat natuurlijk ook zo, want kijk maar eens om je heen in de bus of op het vliegveld. Meer dan de helft van de mensen zijn druk bezig met hun smartphone en eigenlijk is dat niet goed. Het kan je sociale ontwikkeling in de weg komen te staan en je kunt er zelfs lichamelijke problemen van krijgen, zoals nekklachten, hoofdpijn en slapeloosheid. Tijd dus om er iets aan te doen!

Een smartphone verslaving

Een smartphone verslaving klinkt misschien heel gek en we zeggen het vaak wat lacherig, maar wanneer we het hebben over een gokverslaving is het opeens heel serieus. Eigenlijk zijn beide soort verslavingen hetzelfde, want we vertonen hetzelfde gedrag. De drang om telkens onze telefoon te checken op nieuwe e-mail en nieuwe social media berichten is net zo aanwezig dan mensen met gokproblemen die telkens het casino in lopen en een boel geld verspillen. Gelukkig is er een manier om eraf te komen!

Zet je telefoon op stil

Een telefoon die jou telkens notificaties stuurt bij elke nieuwsbericht, of dat nu van een nieuwswebsite is of van social media, werkt natuurlijk niet bevorderend. Bij elk piepje of elke trilling checken we automatisch de nieuwe dingen! Begrijpelijk, want we zijn het gewend en ons brein wilt niets meer missen. Zet je telefoon eens op stil en/of slaapmodus. Zo komen er geen notificaties binnen en wordt je niet gestoord met allerlei bliepjes.

Stel bedtijd in

In bijna elke telefoon kun je een bedtijd instellen. Een half uur ervoor gaat je telefoon al op stil, zodat jij in alle rust jouw avondritueel kunt uitvoeren en voldoende tijd voor je gaat slapen achter het scherm uit bent. Ook voorkom je hiermee dat je ongewenst nog uren in bed ligt te scrollen op instagram. Tijdens de nacht krijg je ook geen trillingen bij elk berichtje, zodat je lekker heel de nacht kunt doorslapen.

Laat je telefoon thuis

Ga je ergens heen waar je niet perse jouw telefoon bij nodig hebt? Laat hem dan lekker thuis! Je hoeft namelijk niet altijd bereikbaar te zijn! Geniet van jouw momenten zonder telefoon en de rust die dit met zich meebrengt!

Iets missen mag

Ook al heb je jouw telefoon wel bij je, het is belangrijk om aan het idee te wennen dat je dingen mag missen. Je hoeft namelijk niet altijd up to date te zijn!