Een nieuwe tafel kopen: waar moet ik op letten?

Als je van plan bent om een nieuwe tafel te kopen, dan ga je snel merken dat er nogal wat keuzes gemaakt moeten worden. In dit artikel vertellen we je er meer over!

Hoe groot moet de tafel precies zijn, welke vorm moet de tafel hebben en welk materiaal is het meest geschikt, om slechts enkele voorbeelden te noemen. We kunnen dus wel stellen dat een verstandig persoon niet over één nacht ijs gaat bij de aanschaf van een nieuwe eettafel, eiken salontafel of dressoirkast. De tafel zal naar alle waarschijnlijkheid een centraal verzamelpunt in je woning worden. Bovendien hangt er aan een tafel van hoge kwaliteit een aardig prijskaartje. In dit artikel delen we daarom een aantal handige tips, zodat jij geen miskoop begaat en een vliegende start kunt maken in de zoektocht naar jouw ideale tafel.

1. Welke soort tafel heb ik nodig?

Tafels zijn er in alle soorten en vormen. De eettafel vormt een centraal punt in de eetkamer, terwijl een salontafel in veel huishoudens onderdeel uitmaakt van de zithoek. Elke tafel heeft dus zijn eigen, handige functie. Zo is een bartafel ontworpen  voor de gezelligheid terwijl een bureau juist onmisbaar is wanneer je vaak thuis werkt. Maak daarom eerst de afweging wat je precies nodig hebt en welke functie de tafel moet hebben. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om gericht op zoek te gaan.

2. Welke vorm moet de tafel hebben?

Veruit de meest populaire tafelvorm zijn de rechthoekige of vierkante uitvoeringen. Ze zijn tijdloos en passen in vrijwel ieder interieur. Maar ook de ronde en ovale tafels zijn bezig aan een opmars. Dat is ook niet zo gek, want dankzij de organische vormen doorbreek je de rechte lijnen in je interieur. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat kinderen zich snel stoten, want je hebt namelijk geen last van hoekpunten. Daarnaast kun je meerdere stoelen aanschuiven en met iedereen aan tafel oogcontact houden. Dat komt de gezelligheid ook ten goede!

3. Wat is het beste materiaal?

Ook de materiaalkeuze kan voor sommigen een lastige horde zijn om te nemen. Dat is ook niet zo gek, want tafels zijn in allerlei verschillende materialen verkrijgbaar. Welk materiaal voor jouw situatie het meest geschikt is, is van een aantal factoren afhankelijk. Wat mag de tafel gaan kosten en hoe zit het met de kwaliteit? Misschien wil je niet de hele inrichting weer omgooien, maar een tafel die bij de rest van je interieur past. Een eikenhouten tafel past perfect in een landelijk of modern interieur, terwijl een stoere metalen tafel juist een prachtige eyecatcher kan zijn in een industriële inrichting. Ga bij twijfel eens langs een interieurwinkel om de tafel in het echt te bewonderen, of neem eens een kijkje op Pinterest voor meer wooninspiratie. Succes!

Een nieuwe tafel kopen: waar moet ik op letten?