Eten is niet alleen noodzakelijk, maar ook een manier om te verbinden. Het is gezellig, troostend en liefdevol. Het brengt mensen bij elkaar en het is een manier om te tonen hoeveel iemand voor jou betekent. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om te doen. Althans, niet iedereen is een keukenprins(es) natuurlijk. Maar de gezelligheid staat voorop.

Ben jij wel weer eens toe aan een etentje met familie of vrienden? Maar wil je voorkomen dat het één grote flop wordt? Dan is het belangrijk dat de nodige voorbereidingen worden getroffen. Maar waar moet je dan aan denken? In dit artikel vertellen we alles wat nodig is om het perfecte etentje te organiseren.

Kies een thema

Het is lastig om gerechten te bedenken als er geen centraal thema is. Bedenk dus allereerst uit welke keuken je gaat koken. Kies je voor de Italiaanse keuken? Denk dan aan antipasti vooraf, een heerlijke pasta bolognese als hoofdgerecht, een tiramisu na en natuurlijk geserveerd met overheerlijke Italiaanse wijn. Dat klinkt toch heerlijk?

Het kan ook leuk zijn om een multiculturele avond te houden. Serveer allerlei verschillende hapjes uit diverse landen. Een leuke manier voor je gasten en jezelf om nieuwe gerechten en smaken te proberen. Ontvang je gasten met verschillende culturele achtergronden? Misschien willen zij ook zelf wel hapjes uit hun eigen cultuur meenemen.

Neem voldoende tijd om voorbereidingen te treffen

Denk niet dat je alles allemaal op het laatste moment kunt regelen. Als je pas op de dag van het etentje boodschappen gaat doen, loop je eigenlijk de gehele dag achter de feiten aan. Wees daarom goed voorbereid. Weet wat je nodig hebt, wat je gaat maken en hoe het er precies uit gaat zien. Trek voldoende tijd uit om de nodige voorbereidingen te treffen en vraag eventueel je gasten om mee te helpen. Dat jij het etentje organiseert, betekent immers niet dat je alles alleen hoeft te doen. Durf om hulp te vragen als dat nodig is.

Open bar

Geen zin om de hele avond op en neer te lopen naar de koelkast om drinken in te schenken? Logisch! Met een grote groep mensen is er altijd wel iemand die weer bijgevuld moet worden. Dat betekent dat je zelf nauwelijks kunt zitten en echt kunt genieten. Kies daarom voor een open bar. Zorg voor voldoende drank in de koelkast of zet eventueel wat flessen op een grote tafel. Zo kan iedereen gewoon pakken waar hij of zij trek in heeft en kom jij wat meer aan rust en gezelligheid toe.

Maak het niet te moeilijk

Een etentje hoeft echt niet heel complex te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om enkele kant-en-klare maaltijden te serveren. Of om gewoon eten te bestellen en deze thuis in mooie schalen te serveren. Het is echt niet altijd nodig om uren in de keuken te staan. Vraag jezelf af of je dit echt wilt. Nee? Dan kies je voor iets simpels.