een dubbele achternaam handen op buik

Ik heb het al een paar keer voorbij zien komen op het nieuws en social media. De dubbele achternaam. In de tweede kamer zijn ze er al druk mee bezig. Maar is dat nou echt nodig? En wie doe je er uiteindelijk een plezier mee?

Begrijp me niet verkeerd. Als mensen het willen moeten ze het zeker doen. Maar voor mij persoonlijk is het niet nodig. Waarom niet hoor ik je denken? Nou heel simpel. Bram is niet trots op zijn achternaam en daarom heeft Noé mijn achternaam gekregen. Uiteraard volledig in overleg met Bram. Maar als je eens wist hoeveel vragen wij er nu al over krijgen kan ik mij voorstellen dat de kindjes die een dubbele achternaam krijgen er nog veel meer vragen over gaan krijgen.

Wie doe je er dan uiteindelijk plezier mee?

Een kindje die er zelf toch niet voor kan kiezen? Een kindje die later mag gaan uitleggen aan al zijn of haar vriendjes waarom er zo’n lange achternaam achter zijn of haar naam staat? Ik kan me niet voorstellen dat iedereen het gelijk begrijpt en er geen vragen over zal hebben. Nu ik er aan denk, dat zou een flinke rit van een naam worden voor ons dochtertje. Noé Zara Herben – van Oostrum. Of voor mij zou het dan Jamey Bronwyn Shy-Shy Herben Das zijn. Kom op, dat word toch wel heel erg lang!

En wat als de ouders uit elkaar gaan en weer opnieuw gaan trouwen? Word de achternaam dan ook weer aangepast? Wanneer ik er langer over nadenk krijg ik alleen maar meer vragen. Vooral als een kindje uiteindelijk word geadopteerd en ook weer een andere achternaam wilt overnemen. Ik kan me niet voorstellen dat het er makkelijker op word.

Keuze is natuurlijk goed!

Toch vind ik het wel goed dat er een mogelijkheid is. Zo waren wij zelf ook heel erg blij toen wij er voor konden kiezen om Noé mijn achternaam te geven. Door persoonlijke omstandigheden had Bram binnen een paar seconden al besloten dat hij Noé niet zijn achternaam wou meegeven. Dit wilt absoluut niet zeggen dat hij Noé niet als zijn dochter beschouwd of minder van haar houd. Het tegendeel juist!! Maar goed, hier wil ik niet verder op door gaan want de reden hiervoor is gewoon iets wat wij graag verder privé willen houden.

Wat ik hier gewoon mee wil zeggen is dat ik het wel goed vind dat er keuzes zijn, maar dat ik me ook kan voorstellen dat een dubbele achternaam ook vragen en problemen met zich mee kunnen brengen. Wat denk jij? Is een dubbele achternaam een goed iets?