Een alcoholvrije maand met Dry January

Na de feestdagen is je lichaam wel toe aan wat rust. We hebben gerend, gesprongen, gedronken en gegeten. Tijdens deze gezellige dagen houden we wel van een borrel, maar misschien wil je het daarna wel wat rustiger aan doen. Als je het voornemen hebt om even pas op de plaats te nemen met betrekking tot het gebruik van alcohol, dan is Dry January wellicht iets voor jou. Laten we even een nuchtere kijk nemen op deze trend.

Een Britse trend

Dry January is overgewaaid vanuit Engeland. Deze trend daagt je uit om in de maand januari even helemaal geen alcohol te drinken, not a single drop mate! Dit initiatief is in 2013 bedacht door de Britse stichting Alcohol Concern. in het begin deden er maar 4000 mensen mee aan deze trend, maar in de jaren erop verdriedubbelde het aantal deelnemers. Nu maakt ook Nederland kennis met Dry january doormiddel van IkPas.nl. Het is een stukje bewustwording waar wij Nederlanders graag aan meedoen.

Even ontgiften

De voordelen van een maand niet drinken voel je zowel lichamelijk als geestelijk. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontgiften, want alcohol is simpelweg een gifstof. Je zult merken dat je je vitaler en energieker voelt naarmate de maand vordert. Het is belangrijk om in die periode veel water te drinken, dat helpt het afbraakproces. En de nodige vitamientjes helpen goed, dus een smoothie in plaats van een gin-tonic is een prima plan.

Bewustwording

Buiten het feit dat het goed voor je lichaam is om een maand niet te drinken, is het net zo goed voor je geestesgesteldheid. Dry January schept een stukje bewustwording, een stukje besef van je alcoholgebruik. De positieve effecten geven je een stukje rust. Je kunt je beter concentreren, je hebt geen last van een depressieve kater en je bent met iets positiefs bezig, waardoor je humeur ook beter wordt. Als je er ook nog eens bij gaat sporten dan ben je helemaal lekker bezig.

Hoe hou je het vol?

Als je met Dry January begint dan kan je dat het beste samen met iemand doen. Je geeft een stuk minder snel op als je de ander moet teleurstellen, of de schaamte van opgeven tegenover de ander moet ervaren. Je kunt de zaterdagavond borrel overslaan en in plaats daarvan iets anders plannen, zoals een sportieve avond. Loop met een grote boog om de kroeg heen en stel jezelf elk weekend een traktatie in het vooruitzicht, zoals een dagje shoppen of een bioscoopje. Succes!!

Een alcoholvrije maand met Dry January