Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. Bij kinderen kan eczeem een echte uitdaging zijn, omdat het niet alleen fysiek ongemak met zich meebrengt, maar ook emotionele stress kan veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor ouders om de symptomen en het ongemak van eczeem bij kinderen te verlichten en verminderen.

1. Hydratatie is essentieel

Een van de belangrijkste stappen in het behandelen van eczeem bij kinderen is een goede hydratatie. Het regelmatig gebruik maken van een hypoallergene moisturizer kan helpen om de huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen. Kies een crème of zalf zonder toegevoegde geurstoffen of kleurstoffen, omdat deze de huidirritatie kunnen verergeren.

2. Zachte reiniging

Wanneer je kindje in bad of onder de douche gaat is het belangrijk om een milde zeep te gebruiken en lauw warm water. Vermijd hete baden, want juist dit kan de eczeem huid van je kindje uitdrogen. Dep de huid ook droog in plaats van te wrijven, want ook hiermee kun je irritatie veroorzaken. Qua zeep kun je het beste gaat voor zeepvrije producten om de huidbarrière intact te houden.

3. Comfortabele kleding

Wist je ook dat kinderen met eczeem gebaat zijn bij zijden kleding zoals bijvoorbeeld een legging? Mocht je wel voor lekker warm willen gaan, ga dan voor Merino wol. Deze wolsoort is heel anders en juist in combinatie met zijden heel goed te verdragen. Denk bijvoorbeeld aan een wolzijden kinder pyjama, omdat dit erg helpt tegen de jeuk en het verkoelend werkt. Was nieuwe kleding ook voor gebruik om eventuele chemicaliën of allergenen te verwijderen die irritatie kunnen veroorzaken.

Merinowol met zijden kinderkleding biedt een zachte oplossing. Deze natuurlijke vezels zijn zacht, hypoallergeen en ademend, waardoor het risico op huidirritatie wordt verminderd. In tegenstelling tot andere stoffen helpen ze de temperatuur te reguleren, waardoor de huid koel en droog blijft, wat cruciaal is voor een huid die gevoelig is voor eczeem. Bovendien voorkomen de vochtafvoerende eigenschappen van merinowol de opbouw van zweet, waardoor opflakkeringen worden geminimaliseerd. Met het comfort en de bescherming die ze bieden, kunnen merinowol met zijden kledingstukken een rustgevende keuze zijn voor kinderen die kampen met eczeem, waardoor ze zich kunnen concentreren op plezier en spelen zonder ongemak.

Ik heb deze pyjamaset van merinowol en zijde voor kinderen geprobeerd. Niet alleen ik vond het leuk, maar ook mijn kind. Zeer zachte stof. TIP! Met de code JAMEY10 krijg je tot 15 maart 2024 korting op je bestelling bij green rose.


4. Ontdek de triggers

Probeer de mogelijke triggers van eczeem bij je kind te ontdekken. Dit kunnen bepaalde voedingsmiddelen, huisdieren, pollen of zelfs stress zijn. Houd een dagboek bij van symptomen en mogelijke blootstellingen om patronen te herkennen. Raadpleeg een arts als je vermoedt dat bepaalde allergenen verantwoordelijk zijn voor de eczeemuitbraken.

5. Consulteer een arts

Als de symptomen aanhouden of verergeren is het raadzaam om een dermatoloog of kinderarts te raadplegen. Een professionele diagnose kan helpen bij het bepalen van de meest effectieve behandeling voor de specifieke situatie van je kind. Dit kan bijvoorbeeld het voorschrijven van medicijnen zijn, zoals corticosteroïde crèmes. Dit is echter een stap die je als laatste doet omdat dit soort crèmes hormonen bevatten en dus niet goed zijn voor je kind. Probeer eerst echt de andere dingen om eczeem te verminderen.

6. Stressmanagement

Houd rekening met de emotionele impact van eczeem op kinderen. Stress kan de symptomen verergeren, dus probeer een ondersteunende en positieve omgeving te bieden. Praat openlijk over de aandoening en moedig je kind aan om er zelf goed mee leren om te gaan.

Deze tips kunnen hopelijk wat uitkomst bieden voor je kindje met eczeem. Wanneer je twijfelt is het zeker belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen voor een doeltreffende behandeling.