Een schitterend gedekte tafel om samen met je geliefden urenlang te genieten van een heerlijk uitgebreid paasdiner. Tijdens deze dagen mogen de beste ingrediënten voor je gerecht, maar ook de bijpassende wijnen zeker niet ontbreken. En omdat het Pasen is, mogen we voor de gelegenheid best eens een exclusieve wijn serveren. Twijfel je nog over welke wijn het beste combineert met de lekkernijen die je op tafel gaat zetten? We geven je een aantal tips van bijzondere wijnsoorten die goed matchen bij de verschillende gangen van je menu.

Aperitief

Om de avond feestelijk in te wijden is natuurlijk niets gezelliger dan proosten met een bubbel. Om het extra speciaal te maken kun je een korte, luchtige speech voorbereiden voor je familie. Benoem waarom je hen waardeert en hef het glas op jullie samenzijn. Bijvoorbeeld een sprankelende fles Crémant de bourgogne, Champagne, of Cava brut Reserva doen het altijd goed tijdens dit soort speciale proostmomenten.

 

Tip: deze bovenstaande mousserende wijnen zijn ook erg feestelijk als wijncadeau om je (schoon)familie mee te verrassen bij binnenkomst!

Voorgerecht

Met het voorgerecht wordt het diner feestelijk geïntroduceerd. Een smaakvolle soep, ragout, garnalencocktail, salade of carpaccio zijn bijvoorbeeld echte klassiekers als voorgerecht met Pasen. Tijdens het voorgerecht kun je een frisse, lichte wijn serveren.

Bij de garnalencocktail smaakt bijvoorbeeld een Muscadet uitstekend, en bij de tomatensoep is een rosé uit de Provence of een glas Sauvignon Blanc dan weer heel geschikt. Serveer je carpaccio als voorgerecht? Dan is Pinot Noir een goede match.

Hoofdgerecht

Tijdens het hoofdgerecht wordt vaak gekozen voor een wat robuustere, stevige rode wijn. De beste wijnen bij een goed stuk vlees zoals Beef Wellington, hazenpeper of chateaubriand, zijn droge rode wijnsoorten zoals bijvoorbeeld een klassieke Bordeaux.

Serveer je wild zoals hertenbiefstuk? Kies dan voor een kruidige Shiraz of Amarone als smaakmaker. Bij vis en schelpdieren zoals oesters, kabeljauw en zalm combineert een droge witte wijn zoals Chablis of Rioja Blanco dan weer opvallend goed.

Dessert

Een zoete afsluiter zoals Crème Brûlée, Tiramisu of ijstaart combineert erg goed met een fijne dessertwijn. Bij deze nagerechten is bijvoorbeeld een weelderig zoete Muscat of een friszoete Sauternes een echte aanrader. Bij de chocolademousse combineert een glaasje Sherry of Port perfect, vanwege de fruitige smaken als tegenhanger van de diepe smaak van cacao.

Zijn jullie in de familie meer van een kaasplankje na afloop van het diner? Ook bij de verschillende kaassoorten komt een glas Port goed tot zijn recht. Als je toch meer een liefhebber van de wat diepere wijnsoorten bent, dan is een glas Tempranillo of Merlot een fijne aanvulling voor bij de kaas.

Kortom, bij ieder gerecht past weer een andere soort wijn, met elk zijn unieke associaties, smaakprofielen en eigenschappen. Als je ze goed combineert, breng je een mooie balans in je paasdiner. Fijne Pasen!