Als blogger weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven. Helaas zijn er nog zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland die problemen hebben met lezen en schrijven. Daarom staan wij er deze week met de Week van de Alfabetisering bij stil. Lees je mee?

Lezen en schrijven, het lijkt allemaal zo vanzelf sprekend. Helaas komt deze kennis niet vanzelf aanwaaien. En omdat sommigen er pas op latere leeftijd tegen aan lopen zie je ook vaak dat ze geen hulp durven in te schakelen. Onzin natuurlijk, want er zijn maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland die problemen hebben met lezen, schrijven of zelfs rekenen. Van 5 t/m 11 september brengt heel Nederland via inspirerende activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen.

woman-945427_1280

Ik zelf ben ook nooit een ster geweest in schrijven en spelling. Toen ik eenmaal toch die drempel ben overgegaan en een blog ben gestart kreeg ik ook zeer regelmatig berichtjes met spelfouten. Vervelend natuurlijk, maar ook goed. Ik merk nu (inmiddels 2 jaar verder) dat ik al veel beter schrijf en veel minder fouten maak. Let op! Minder, ik maak dus nog steeds fouten! Ik heb geleerd mij niet te schamen voor mijn gebreken maar ben er juist sterker door geworden. Schrijven en lezen verbind mensen met elkaar, en dat is wat mij betreft het mooiste wat er is. Ik ben voornamelijk begonnen met lezen in de krant. Deze heb ik 4 weken gratis gehad en daardoor kwam ik toch weer in de flow van het lezen. Niet lang daarna volgde er boeken en tijdschriften.

week van de alfabetisering 1408

Ik ben gewoon aan de slag gegaan met mijn blog, en heb gaandeweg mijn taal bijgespijkerd. En nog leer ik elke dag bij. Zo lees ik samen met Keira wel eens een boekje, lees ik zelf erg veel blogs en schrijf ik natuurlijk ook dagelijks blogs. Nogmaals, mijn schrijven is natuurlijk nog steeds niet wat het moet zijn. Toch merk ik nu na 2 jaar gewoon te doen veel meer vrijheid te hebben en vooral plezier in het schrijven. Dat gun je toch iedereen?

De v gaat van start op maandag 5 september met een lancering in de Tolhuistuin in Amsterdam en eindigt op 11 september. Hier waren onder andere Prinses Laurentien, Jetta Klijnsma en minister Bussemaker bij. Dinsdag zullen er in verschillende bibliotheken in Nederland voorgelezen worden door BN’ers. Zo zal Lieke van Lexmond in Amsterdam zijn, Gers Pardoel in Breda en Wilfred Genee in Amersfoort. Voor meer locaties en activiteiten verwijs ik je graag door naar de site van de Week van de Alfabetisering.

 Don’t be afraid to write crap, because crap makes great fertilizer – Jessica Brody –

Handtekening Jamey